Annons
Thomas Sandell, årets formbärare i länet. Pressbild: Region Västerbotten

Framgångsrike Skelleftesonen är ”årets formbärare” i Västerbotten

KULTUR Thomas Sandell, uppvuxen i Skellefteå, har korats som "årets formbärare" i regionen av ideella föreningen Svensk Form.

Annons

Svensk Form jobbar för att främja svensk formgivning och design, både nationellt och internationellt, på uppdrag av regeringen. I samband med föreningens 175-årsfirande har de utsett en person inom varje region till ”årets formbärare”, som de gör varje år.

Utmärkelsen går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i respektive region.

Föreningen har utsett Thomas Sandell till årets formbärare i Västerbotten. Han är uppvuxen i Skellefteå och en av landets mest framgångsrika arkitekter och designers.

I motiveringen står det att Thomas byggnader, möbler, material och projekt präglas av idéburen professionalism och ömsint precision. Föreningen skriver att han bejakar kvaliteter som estetik, humor och gillar allmogens funktionsburna byggande.

Annons

Nina Björby, ordförande i Region Västerbottens kulturutskott, säger att konst, form och design är viktigt för länets utveckling – och att det finns en otrolig potential här.

– Thomas Sandell, med hela världen som sin arena, är en av många nationellt och internationellt uppmärksammade formgivare från vårt län, säger hon i ett uttalande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons