Annons
Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik. Foto: Pressbild

Färsk data: Här är prisutvecklingen på bostadsmarknaden i Skellefteå

BOSTAD I dag kom nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Annons

Under förra månader steg priserna på både villor och bostadsrätter med 2 procent i Sverige. Sett över tre månader har villapriserna i landet ökat med 5 procent och priset på bostadsrätter med 6 procent. På ett år har priset på villor totalt ökat med 10 procent och bostadsrätter med totalt 5 procent. Detta enligt Svensk Mäklarstatistik.

Antalet sålda bostadsrätter i Sverige nådde rekordnivåer under september. Det såldes nästan 13 000 objekt, vilket är 14 procent fler än under september 2019.

Enligt Svensk Mäklarstatistik präglas villamarknaden av ett lägre utbud med 3 procent färre försäljningar under september, men 1 procent fler sett över nio månader.

– Antalet sålda fritidshus har ökat mest, i år har det sålts 5 400 vilket är 12 procent fler än förra året, säger affärsutvecklingschef Hans Flink i ett pressmeddelande.

Annons

Marknaden i Skellefteå kommun

Sett över tre månader har priserna på bostadsrätter i kommunen sjunkit med 6,2 procent. Enligt Svensk Mäklarstatistik såldes 156 objekt under perioden, till ett medelpris av 1 276 00 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 18 808 kronor.

Sett till prisutvecklingen på årsbasis har priserna ändå stigit med 16,1 procent.

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Skellefteå kommun. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Under samma tremånadersperiod har villapriserna i kommunen stigit med 7,0 procent, enligt Svensk mäklarstatistik. 101 villor såldes under perioden, till ett medelpris av 2 106 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 18 391 kronor.

På årsbasis har villapriserna i Skellefteå kommun nu stigit med 14,8 procent.

Prisutvecklingen för villor i Skellefteå kommun. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons