Annons
Baserat på pressmeddelande
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Covid-19 i länet: 58 fall bekräftade förra veckan – vill lyfta fram individens ansvar

NYHETER Under förra veckan analyserades 4 396 prover för covid-19 i länet. 58 positiva fall bekräftades varav 55 av dessa togs via egenprovtagning. Majoriteten av fallen är personer mellan 19 och 30 år, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, säger att läget väsentligen är oförändrat jämfört med vecka 40, sett till totalt antal fall i länet.

– Och även nu återfinns fallen huvudsakligen i Umeå. Bara två av de bekräftade fallen var i åldersgruppen 60–69 år och endast en person var över 70 år, berättar han.

Smitta mellan personer som bor tillsammans är en av de vanligaste smittvägarna.

– Du som delar hem med en konstaterat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19 oavsett om du har symtom eller inte, säger Stephan Stenmark.

– Ni som bor i samma hushåll ska stanna hemma från skola eller arbete ett visst antal dagar enligt det beslut som tas i samband med smittspårningen, fortsätter han.

Annons

Barn i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19. Förutsättningen är att de själva är friska. De ska då träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Varje individ som berörs kommer få direktinformation av smittspårarna vid regionen.

In-och utlämningsstation flyttas

Både regionens hälsocentraler och de i privat regi erbjuder nu provtagning för barn. Även för personer som saknar svenskt ID eller de som inte har tillgång till internet.

Annons

I Skellefteå flyttas in-och utlämningsstationen för personal inom vård och omsorg till byggnad 110, samma plats som för barn och allmänheten, från och med måndag.

Tiderna som gäller är klockan 08.00–12.00 för assisterad provtagning av barn samt för allmänheten. För personalgrupper är det klockan 13.00–16.00 som gäller.

Utvecklat konceptet ”Omtanke”

För att bromsa spridningen av coronaviruset är det viktigt att alla fortsätter att följa råden från Folkhälsomyndigheten. Det handlar bland annat om att tvätta händerna, hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk och testa sig om man har symtom.

Annons

För att lyfta fram individens ansvar när det gäller att bromsa smittan i länet har regionen utvecklat det tidigare kommunikationskonceptet Omtanke. Målet är att länsborna ska visa varandra omtanke genom att följa råden och vara en förebild.

Under hashtagen #mittvalgörskillnad kan västerbottningarna visa hur de tar ansvar, påminna om varför det är viktigt att följa rekommendationerna och peppa varandra.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons