Annons
Foto: Arkivbild

125 000 tappade gästnätter hittills i Skellefteå: ”Ett hack i kurvan”

NYHETER Gästnätterna i juli minskade med 57 procent jämfört med föregående år. Hittills i år har Skellefteå tappat mer än 125 000 gästnätter, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Annons

Läget varierar mellan anläggningarna, men enligt Vist Skellefteå och Swedish Lapland – som utgår ifrån SCB:s statistik – minskade antalet gästnätter som utländska turister spenderade i Skellefteå under juli månad med 96 procent jämfört med föregående år.

Enbart sett till norrmännen minskade gästnätterna med 99 procent. Av de 125 000 gästnätter som har tappats hittills i år kopplas drygt 85 000 till det norska bortfallet.

Variationen mellan anläggningarna gör det svårt att summera sommaren på ett rättvisande sätt, berättar Visit Skellefteås vd Maria Broman i ett pressmeddelande.

– En del företag har haft det riktigt tufft medan andra vittnar om en rekordsommar och så ser det ut inom hela besöksnäringen och även inom handeln, säger hon.

Annons

Stark framtidstro i Skellefteå

Det stora gästnattstappet har till viss del kompenserats av ett ökat hemestrande.

Vi har upplevt mer på hemmaplan och i regionen. Enligt Vist Skellefteå förklarar det varför många utflyktsmål och sommarkaféer har haft en riktigt bra sommar.

– Effekten av minskade logiintäkter, uteblivna norrmän och inställda evenemang kommer dock få stora turistekonomiska effekter för Skellefteå. Men på längre sikt kommer vi mer att se det som ett hack i kurvan, berättar Maria Broman.

Annons

Framtidstron beskrivs som stor, kopplat till alla investeringar som sker i Skellefteå.

– Framtiden kommer inte att bli som det var före pandemin, men den kommer att bli bra. Det är jag säker på, avslutar Visit Skellefteås vd Maria Broman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons