Annons
Annons
Enligt Livsmedelsverket är det ofta okej att äta maten efter bäst före-datum. Foto: Livsmedelsverket / Norrmejerier

Gör tillägg på förpackningar – ger tips om sätt att minska matsvinnet

MAT Norrmejerier vill bidra till minskat matsvinn och uppmuntra andra livsmedelsproducenter till ökat klimatansvar. Detta genom att komplettera bäst före-stämplarna med orden "ofta bra efter".

Annons MOBILE TOP

Märkningen ”ofta bra efter” ska gå att läsa i anslutning till bäst före-texten, som en påminnelse om att det angivna datumet inte är detsamma som utgångsdatumet.

Den nya märkningen har godkänts av Livsmedelsverket. Norrmejerier ska införa den successivt, målet är att merparten av produkterna ska vara märkta innan årsskiftet.

– En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri, säger hållbarhetsdirektör Anna-Karin Karlsson i ett pressmeddelande.

– Matsvinn kan enkelt undvikas om fler luktar och smakar på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datum, fortsätter hon.

Annons

Norrmejerier tipsar: Så minskar du ditt matsvinn

Köp bara så mycket mat som du tror kommer gå åt. Att storhandla är inte alltid optimalt. Ibland kan det vara bättre att göra flera genomtänkta, mindre handlingar i veckan.

Välj livsmedelsprodukter som håller länge. Titta på datummärkningar och planera någon vecka framåt. Komplettera frukt, grönt och andra färskvaror med produkter som har lång hållbarhetstid, till exempel konserver, torrvaror, crème fraîche, hårdost, yoghurt och ägg.

Använd dina sinnen. Titta, känn, lukta och smaka innan du kastar mat. Få livsmedel är hälsofarliga att äta efter utgångsdatum så länge de luktar och smakar gott. Undantagen är märkta med ett utgångsdatum i stället för ett bäst före-datum.

Laga med få ingredienser. Använd få, vanliga ingredienser, så samlar du inte på dig specialingredienser som är svåra att använda i andra rätter. När du vill laga något mer komplicerat, planera för att använda ovanliga ingredienser snart igen.

Gör lunchlådor. Förbered morgondagens lunch genom att lägga middagsresterna i en låda innan du ställer in dem i kylskåpet. Addera med fördel något annat för att få lite variation.

Samla ihop. Gör det till en vana att laga 1–2 ”uppsamlingsmåltider” i veckan där du använder de livsmedel som har blivit över eller är på väg att gå ut. Det går att ha nästan vad som helst i gratänger, grytor, omeletter, pastasåser och soppor. Komplettera med kryddning och tillbehör.

Frys in. Var snabb att frysa in middagsrester som inte kommer gå åt i närtid. Frys även in livsmedel som har korta datum men kan användas framöver. Ost som börjar bli gammal och torr kan exempelvis rivas och frysas, för att sedan användas till paj eller pizza.

Källa: Norrmejerier

Annons
Annons
Annons
Annons