Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

Covid-19: Ingen vårdas på sjukhus i länet – första gången sedan i mars

NYHETER Just nu vårdas inga patienter för covid-19 på sjukhus i länet. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

I veckan startade den största prevalensundersökningen av aktiv covid-19-infektion som hittills utförts i Sverige igång i Umeå. Alla studenter och medarbetare vid Umeå universitet och SLU som har svenskt personnummer och är på plats i Umeå erbjuds att utföra egenprovtagning. Hittills har drygt 9200 egenprovtagningskit lämnats ut.

– Målet är att erbjuda 20 000 studenter provtagning på campus i Umeå under två veckor, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

– Eftersom vi testar så många under de här veckorna, så kommer vi troligen att upptäcka fler fall av covid-19 än vi annars skulle ha gjort. Så det är mycket möjligt att statistikkurvan kommer att peka uppåt under den perioden, fortsätter han.

Huvudsyftet med prevalensundersökningen är att bedöma läget vid terminsstart och följa hur utvecklingen påverkas av en återgång till campusbaserad verksamhet.

Annons

– Fördelen med att hitta fler positiva fall är att vi kan bromsa smittspridningen och smittspåra mer. Att siffrorna eventuellt ökar är ett tecken på att vi upptäcker fler fall som finns i samhället och kan agera med smittspårning, information och andra nödvändiga åtgärder, berättar Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Smittläget i Västerbotten

I nuläget vårdas inga patienter för covid-19 på något av sjukhusen i länet, varken på vård- eller intensivvårdsavdelning. Det är första gången sedan den 18 mars.

– Det är ett bevis på att vi gör flera saker rätt och att vi har gjort ett bra jobb tillsammans – både personal och invånare. Det som avgör hur hösten och vintern blir är vad du och jag gör, att hålla rekommendationerna ligger på det egna ansvaret och att vi på så sätt skapar framtiden tillsammans, säger Stephan Stenmark.

Region Västerbotten skriver att länet har 870 bekräftade fall av covid-19 just nu.

Annons

Under förra veckan gick Region Västerbotten ut med information om att individer i Västerbotten felaktigt kan fått ett positivt provsvar. Sedan måndagen är regionens covid-19-statistik uppdaterad så att dessa personer inte ingår i rapporteringen.

– Rekommendationerna kring att stanna hemma när man är sjuk och att hålla avstånd är individens bästa verktyg för att hjälpa till att bromsa smittan.

– Sjukvårdssystemets bästa verktyg är fortsatt testning och smittspårning – tillsammans hjälps vi åt. Vi jobbar aktivt med att upptäcka och bromsa ytterligare spridning och har god kapacitet vad gäller utbud och möjligheter till provtagning och vi står bra rustade inför hösten, fortsätter smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Annons

Förutom skolstart så börjar också älgjakten under närmsta veckan vilket även det innebär folksamlingar i grupper som kanske inte vanligtvis umgås så tätt.

– Även ni som jagar måste tänka på att hålla avstånd och göra de åtgärder som krävs för att ni ska kunna följa rekommendationerna när ni samlas i era jaktlag.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons