Annons
Sponsrad artikel
Cecilia Crampelle och Katarina Bergsten har jobbat med utredningen kring de nya pappers-påsarna.

Därför byts majspåsen ut – och så ska du hantera papperspåsen: ”Det är ett miljövänligare alternativ”

ANNONS Från och med den 1 oktober är det papperspåsar som gäller för att sortera matavfall i Skellefteå kommun. Bytet görs av miljöskäl. “Det är ett fullgott alternativ till majspåsarna”, säger Katarina Bergsten, vatten- och avfallsrådgivare.

Skellefteå kommun var en av de första kommunerna i Sverige som började sortera matavfall i stor skala, och sedan biogasanläggningen färdigställdes 2007 har de bruna kärlen blivit ett naturligt inslag vid Skelleftebornas bostäder.

Sedan starten har majspåsar använts, men nu ska det bli ändring på det.

– Vi har haft stor kundnöjdhet med majspåsen men vi kommer i dagsläget inte ifrån att den innehåller fossil råvara, det vill säga plast. Plast som i sin tur genererar mikroplast, berättar Katarina Bergsten, vatten- och avfallsrådgivare vid Skellefteå kommun.

Vi kommer i dagsläget inte ifrån att den innehåller fossil råvara, det vill säga plast.

För cirka ett år sedan började därför kommunen utreda om en papperspåse skulle vara ett bättre alternativ för matavfall.

– Redan idag är det cirka 130 kommuner som använder papperspåse, och bara 16 – Skellefteå inkluderat – som använder majspåsen, säger Cecilia Crampelle, utredare på avfallsavdelningen.

Skeptisk i början

Katarina erkänner att hon till en början själv var skeptisk till papperspåsen.

– Jag var nöjd med majspåsen, men när vi på avdelningen testade den nya ändrade jag åsikt. Nu tycker jag att den känns mycket fräschare, och det är inte något jag säger bara för att jag måste, säger hon och ler.

Om påsen hanteras rätt fungerar den bra.

Ett mer omfattande test gjordes även på Morön och Morö Backe mellan 19 oktober och 12 mars. Resultatet visade att fler än hälften antingen föredrog papperspåsen eller inte tyckte att det spelade någon roll vilken påse som användes.

– Det fanns även starka röster emot, men många av dem var ändå okej med att använda papperspåsen om det är miljövänligare, säger Cecilia.

Ska lufta

Den mest högljudda kritiken som finns mot papperspåsen är att den lätt går sönder, men det behöver den inte göra om den används rätt, enligt Katarina och Cecilia.

– Det är viktigt att påsen inte sitter i en sluten behållare eftersom den måste kunna lufta både uppåt och ut genom sidorna. Har man inte kvar den man tidigare fått för att använda till majspåsen så finns luftade behållare att hämta kostnadsfritt på till exempel återvinningscentraler och i kommunens kundtjänst, säger Katarina.

Det är viktigt att påsen inte sitter i en sluten behållare.

Att det blir fläckar på påsen är inga problem.

– Matavfallet ska som sagt lufta åt alla håll, och då kan det bli fukt- eller fettfläckar på utsidan. Men det betyder inte att den går sönder.

Ett luftat kärl bör användas.

Måste jag lägga extra papper i botten för att den ska hålla?

– Nej, det behöver du inte, men du måste låta till exempel kaffesump rinna av ordentligt innan du slänger den i påsen. Viktigt är också att man inte proppar den för full, då blir den svår att försluta, säger Katarina.

De nya påsarna kommer att finnas på återvinningscentraler, i kommunens kundtjänst och i anslutning till flera butiker (se faktaruta intill).

– Jag ska vara ärlig och säga att vi inte hade bytt påsar om båda alternativen hade haft likvärdig miljöpåverkan, men i och med att majspåsen innehåller plaster så är det här det bästa alternativet, säger Katarina.

Jag ska vara ärlig och säga att vi inte hade bytt påsar om båda alternativen hade haft likvärdig miljöpåverkan.

Bytet till papperspåsar görs under oktober, men den som har kvar majspåsar hemma kan även använda dem till de är slut.

Här finns påsar för matavfall

Förutom på alla återvinningscentraler, kundtjänst i Stadshuset och Samhällsbyggnad (Skeppargatan 16) kan du hämta papperspåsar för matavfall på följande butiker (från oktober):

  • Buremacken, Bureå
  • Coop Bygg, Skellefteå
  • Coop Erikslid, Skellefteå
  • Coop Jörn
  • ICA Extra, Boliden
  • ICA Supermarket, Byske
  • ICA Nära, Bygdsiljum
  • ICA Supermarket, Kåge
  • ICA Kvantum, Skellefteå
  • ICA Supermarket Morön, Skellefteå
  • ICA Supermarket, Skelleftehamn
  • Lövångers Järn & Maskin AB, Lövånger

Tips och trix för papperspåsen

  • Använd alltid luftad behållare för dina matavfallspåsar. Täta behållare t ex hinkar eller plastpåse gör att papperspåsen blöter igenom (blottnar upp)
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Byt papperspåse ofta även om den inte är full.
  • Påsen går inte sönder även om du ser fuktfläckar på utsidan. Det är helt normalt.
  • Stäng papperspåsen ordentligt genom att rulla ihop den före du lägger den i kärlet. Fyll inte för fullt utan se till att matavfallet inte överstiger strecken inne i påsen. Då kan den bli svår att stänga.

Läs mer på www.skelleftea.se/papperspåse

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skellefteå kommun.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons