Annons
Nämnden för support och lokaler ska behandla förslaget på torsdag.

27 invånare gör gemensam sak av byggnadens framtida användning – nu ska politikerna ta ställning

KULTUR Efter Västerbottensteaterns flytt borde byggnaden vid Nordanå användas som ett konst- och kulturutövarhus. Den borde även vara kvar i kommunens ägo. Det anser en grupp medborgare.

Annons

Så småningom ska Västerbottensteatern flytta från byggnaden vid Nordanå, in till Sara kulturhus. I varsitt Skellefteåförslag till nämnden för support och lokaler skriver 27 invånare att huset borde förbli i kommunens ägo efter flytten, för att då användas som en produktionsplats för yrkesverksamma konstnärer och kulturutövare.

En produktionsplats kan vara en repetitionslokal, studio, verkstad eller ateljé. De beskrivs som viktiga för att stärka den konstnärliga identiteten och ge konstnärer möjlighet att nätverka. Invånarna tycker att en sådan produktionsplats behövs.

”Vi har två folkhögskolor med konstutbildning, utbildning inom datagrafik, Nordiska Scenografiskolan men ingenstans att arbeta för de som vill stanna kvar eller flytta tillbaka i ett senare skede”, skriver förslagsställarna i en gemensam motivering.

Annons

Invånarna anser även att produktionshuset skulle göra Skellefteå mer attraktivt för nya konstnärer och konsthantverkare som vill etablera sig här – och ge konstnärer förutsättningar att på mer jämlika villkor konkurrera om offentliga uppdrag. De listar många fler fördelar, huset beskrivs även som lämpligt för den sortens verksamhet.

Ser inget kommunalt behov

I veckan ska politikerna ta ställning till förslaget i nämnden för support och lokaler.

I underlaget påpekar tjänstemän att nämnden ansvarar för att tillhandahålla lokaler för kommunala verksamheter, men när det kommer till byggnaden vid Nordanå ska det inte ha framkommit något behov av fortsatt verksamhet i kommunens regi.

Annons

Ett bedömt behov av en lokal måste komma från en kommunal verksamhet. För nämnden ska det därför inte heller vara aktuellt att hyra ut byggnaden till ett företag eller en förening. I underlaget föreslås därför att politikerna ska avslå begäran.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons