Annons

Kommunen ska besluta om nytt namn på torget och gata i Bureå

NYHETER Torget i Bureå och gatan intill kommer att byta namn, om bygg- och miljönämnden går på namnberedningens förslag.

Annons

Förslaget till namnändring gäller själva torget och den korta gatan som löper på södra och östra sidan – från Södra Kustvägen, förbi Folkets hus och upp till Konsum.

Torget i Bureå. Foto: Hitta.se

Initiativet bottnar i ett Skellefteåförslag, där en invånare föreslår en namnsättning efter fornforskaren, språkmannen, vetenskapsmannen och släktforskaren Johannes Bureus, som reste till Bureå på 1600-talet för att söka sina rötter. Resan resulterade i vad som länge skulle vara Sveriges största enskilda släktutredning om Bureätten.

Kommunens namnberedningen har tagit ställning till förslaget. Torget i Bureå heter bara ”Torget” i dag, vilket namnberedningen inte tycker är särskilt identitetsbärande.

Annons

Namnberedningen tycker även att adresserna på fastigheterna med ingångar från gatan på södra och östra sidan skulle bli tydligare om gatan hade ett annat namn.

Därför föreslår namnberedningen att bygg- och miljönämnden ska anta namnen Bureustorget och Bureusgatan. Nämnden ska besluta om det under nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons