Annons
Foto: Pixabay

Mer än dubbelt så vanligt med konkurser i Skellefteå – UC befarar en andra våg i Sverige

NÄRINGSLIV Konkurserna i Skellefteå kommun har ökat med 130 procent sedan årsskiftet, varav 41 procent bara under juni månad. Sett till hela Sverige har ökningen nu stannat av, enligt UC.

Annons

I Västerbotten har konkurserna ökat med 18 procent sedan årsskiftet. Bara sett till juni var konkurserna i länet 56 procent fler än under motsvarande period 2019.

Uppgifterna baseras på statistik från UC – som samtidigt visar att den stora ökningen av konkurser i sviterna av coronapandemin är över, sett till hela riket. Undantaget är hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna fortsätter att öka.

Branschen snittade två konkurser per dag under juni månad i Sverige.

– En första våg av konkurser utlöstes av pandemin. Konkurserna nådde sin kulmen under april då 3,6 företag inom hotell- och restaurangbranschen gick i konkurs per dag, berättar UC-ekonomen Richard Damberg i ett pressmeddelande.

Annons

”Bäddar för en andra våg”

Konkursökningen i pandemins spår har inte varit lika kraftig som UC först befarade.

– Om anledningen till detta är att Sverige inte stängde ned på samma sätt som våra nordiska grannar, och om regeringens stödåtgärder har hjälpt, är för tidigt att säga.

Men enligt UC är risken för en andra våg av konkurser fortsatt hög. Uteblivna intäkter urholkar företagens reserver inom de branscher som redan har låg motståndskraft.

– Ett kraftigt fall i BNP under andra kvartalet och än värre i Europa bäddar för en andra våg av konkurser under det andra halvåret. Kraftiga stödåtgärder motverkar dock och kan i viss mån överbrygga efterfrågebortfallet, säger Richard Damberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons