Annons
Skylten är drygt 2 meter bred, cirka 60 centimeter hög och 30 centimeter djup. Foto: Privat

Gamla Krysset-krysset får nytt hem: ”Lite charm över det där”

NYHETER Det folkkära gatuköket brann ned – men den klassiska Krysset-symbolen räddades från resterna. Nu har skylten sålts för över 2 000 kronor. "Min son älskar Krysset", berättar nye ägaren.

Annons

Många minns var de befann sig när Krysset brann. Det var en kall januarikväll 2016 som det närmast ikoniska gatuköket – ett av Skellefteås äldsta – gick förlorat tillsammans med Gulf-macken intill. Branden rasade kraftigt och syntes på långt håll.

När värmen hade lagt sig var Klutmarksbon Kent Gren en av de som skötte rivningen av det som återstod. I resterna hittade han själva Krysset-krysset, skylten som hängde ovanför takutsprånget vid luckan, som han bestämde sig för att ta med sig hem.

– Jag hade tänkt ha den i garaget men den fick som aldrig en plats. Jag hade också tänkt få igång neonröret som har gått sönder, förmodligen av värmen, berättar han.

Så här såg det ut den ödesdigra januarikvällen 2016. Arkivbild: Jens Marklund

Skylten är drygt 2 meter bred, cirka 60 centimeter hög och 30 centimeter djup. Det är bara själva symbolen kvar på tavlan, bokstäverna som satt på ömse sida är borta.

– Det är lite charm över det där, några har tyckt att det passar att den är lite bränd.

Annons

”Får aldrig sälja den”

Det pågår förrådsstädning hemma och Kent har valt att skiljas från Krysset-krysset.

På tisdagen satte han igång en budgivning på Facebook. Den startade på 100 kronor, steg till över 2 000 kronor och på onsdagen hämtades klenoden av dess nye ägare.

– Många älskar Krysset. Jag minns när jag kom till Skellefteå för 13 år sedan, på söndagsmorgnarna efter nattklubben brukade vi fara dit och käka. Det här kändes som en unik möjlighet att bevara något, säger Skelleftebon Harry van der Veen.

Han funderar nu på att sätta dit en ny neonslinga eller en ledstrip.

Harry van der Veen är den glade, nye innehavaren av Krysset-krysset. Foto: Privat

Harry berättar att han först inte visste vad han ska göra med symbolen.

– Men min son älskar Krysset. Jag har sagt att han ska få den, men att han aldrig får sälja den. ”Aldrig i livet”, sade han, ”jag ska ha den på väggen tills jag dör”.

Sedan branden har Krysset öppnat i en ny lokal i närheten av den tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons