Annons
En rekommendation är att inte ge sig ut i skogen ensam. Foto: Pixabay / Pexels

Flera incidenter med vilsegångna i skogen – det här bör du tänka på

NYHETER I helgen fick polisen i region Nord flera samtal om personer som gått vilse i skogen. Polisen tipsar nu om vad du bör ha med dig i skog och mark – och hur du ska tänka om du går vilse.

Annons

Alla helgens händelser ska ha uppstått i samband med bärplockning. I ett ärende gav sig polisen ut i skogen för att hitta de vilsna bärentusiasterna. I ett annat guidades en bärplockare rätt med hjälp av polisens ledningscentral och en anhörig på plats.

De som exempelvis tänker plocka bär eller svamp uppmanas tänka på det här:

Innan du ger dig ut i skogen

Ta med en fulladdad mobiltelefon och en powerbank om det är möjligt, ladda gärna även ned en positioneringsapp på din mobiltelefon. Det är bra att ha färgglada kläder eller helst en reflexväst – även under dagtid, noterar polisen på sin hemsida.

Gå helst inte ensam och meddela alltid någon om var du ska befinna dig. Ta med vatten och någonting att äta. En visselpipa är också bra att ha med.

Annons

Om du går vilse

Vänta inte för länge med att slå larm – det gäller även för anhöriga. Stanna helst på en högt belägen och/eller öppen plats, för att synas från polisens helikopter.

Om du kommer till en väg eller en skogsväg: lämna inte den, stanna eller följ vägen i endera riktning. Lyssna även efter ljud, till exempel från sirener, och gå mot ljudet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons