Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Magnus Liam Karlsson / Norstedts

PO Enquists ”Musikanternas uttåg” gör världspremiär i Sara kulturhus

KULTUR Hösten 2021 kommer PO Enquists bok Musikanternas uttåg göra sitt intåg på teaterscenen. Västerbottensteatern i Skellefteå sätter upp den som sin första egna produktion i Sara kulturhus, skriver Västerbottensteatern i ett pressmeddelande.

Annons

För Västerbottensteatern kunde det inte funnits en lämpligare föreställning att inleda verksamheten i Sara kulturhus med, säger vd Fransesca Quartey.

– Detta mäktiga verk om Västerbotten, arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, kyrkans makt och den andliga tro som fanns här uppe, säger hon i pressmeddelandet.

– Om jag önskat något är det att PO fått vara med om vår planerade världspremiär, men det känns som våra tre största författare – PO, Sara och Torgny – nu blickar ned på oss med värme och välvilja. Det känns bra, fortsätter Fransesca Quartey.

Annons

Först något skeptisk

Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén berättar att det var en lång process innan PO Enquist gav sitt formella godkännande till teatern.

– När jag först tog kontakt med PO så var han milt skeptisk. ”Jaja, det är många som velat göra den…” var hans första svar. Våren 2018 inledde vi i alla fall en dialog med förlaget och efter en del turer så blev det också formellt klart. Anledning till Enquists ja kan vi bara spekulera kring, men jag vill gärna tro att det spelade viss roll för honom att det var just i Västerbotten och av länsteatern som den skulle bli iscensatt.

Annons

Många utmaningar

Musikanternas uttåg har funnits med i Västerbottensteaterns repertoardiskussioner under många år, enligt Bobo Lundén. Han säger i pressmeddelandet att viljan har funnits där länge, men också medvetenheten om svårigheterna som finns.

– Förutom att få PO Enquists välsignelse och formella tillstånd så finns det många konstnärliga utmaningar. Bara det att inför en Västerbottenspublik hantera den galla som bokens ”Stockholmar” spyr över den bygd där han anser sig haft olyckan att hamna – det blir intressant att ta sig an, fortsätter Bobo Lundén.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons