Annons

Vännäs: Utredning om grov mordbrand och sabotage mot blåljusverksamhet har inletts

NYHETER Under natten till tisdag brann det på polisstationen i Vännäs. Polisen misstänker att branden kan ha varit anlagd.

Annons

Enligt Fredrik Nilsson, befäl vid polisens regionledningscentral, ska en polispatrull ha upptäckt branden i polisstationen samtidigt som de undersökte en bilbrand i Vännäs.

Räddningstjänsten larmades om händelsen. Framme vid polisstationen hittade de ett rökfyllt rum. En dörr och flera fönster ska ha fått skador – men ingen person.

Annons

Fredrik Nilsson meddelar att branden misstänks vara anlagd.

– Initialt inleds en förundersökning gällande misstänkt blåljussabotage, skriver han.

På morgonen var platsen avspärrad och polisen jobbade bland annat med att förhöra vittnen. Då misstänktes ingen person för brottet och ingen satt frihetsberövad.

Uppdatering, 13.17:

Polisen meddelar nu att en förundersökning om grov mordbrand och sabotage mot blåljusverksamhet har inletts. Skador på fastigheten och andra omständigheter ska indikera att en brand har anlagts i anslutning till entrén till polisstationen.

Det har inte kunnat fastställas något sammanband mellan nattens bränder. Enligt polisen är det för tidigt för det, men det ska den pågående förundersökningen få visa.

Annons

Under dagen genomförs en brottsplatsundersökning vid polisstationen. Det kommer även att hållas fler förhör och ett hundsök. Ingen person är frihetsberövad i nuläget.

– I samband med bilbranden så har vi vissa vittnesuppgifter, bland annat att tre yngre personer ska ha sprungit från platsen. Förmodligen så finns det någon eller några som vet något kring händelserna och kanske fler personer som gjort iakttagelser under natten i Vännäs, säger lokalpolisområdeschef Michael Rystedt och fortsätter.

– Vi vill att alla som har något att berätta hör av sig till oss så att vi kan ringa in den eller de som ligger bakom detta, säger han och hänvisar till telefonnummer 114 14.

Annons

Sedan årsskiftet har straffet för sabotage mot blåljusverksamhet skärpts.

– Denna gång blev skadorna begränsade, men det kan få stora konsekvenser för samhället och medborgarna när blåljusverksamheten angrips och störs. Vi ser därför allvarligt på detta och har satt in alla tillgängliga resurser i förundersökningen och för att finnas närvarande för medborgarna i Vännäs, säger Michael Rystedt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons