Annons
Anders Lindström är entomolog och myggforskare vid SVA. Foto: Pixabay / Privat

Gasdriven myggfångare mer populär i Sverige – så är årets förutsättningar för blodsugarna

NYHETER Människans bästa vän (?) myggan gör snart entré – men med myggfångarna som används idag måste de se upp.

Annons

En mygga sågar sig igenom huden, sticker in den sugande delen av sitt stickborst och spottar in saliv. Det hindrar blodet från att koagulera och myggan hinner slurpa i sig.

Men som tur är verkar det inte bli hiskeligt mycket mygg i år. Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, berättar att det är lite markvatten i stora delar av Sverige – och färre pölar innebär färre kläckplatser.

– Men lokalt kan det bli stora mängder ändå. Säg att man har haft mycket snö och smältvattnet bildar pölar, då får de som kommer allra först en plats där de kan utvecklas. Det kan också vända om det börjar regna mycket, berättar han.

Annons

Olika varianter av skydd

De kliande myggbetten uppstår som en allergisk reaktion på ämnen i saliven. De upplevs ofta som större i början av säsongen, innan immunförsvaret vänjer sig.

Det finns en hel uppsjö av myggbekämpande medel och manicker. Som myggmedel och myggnät, avvisande förbrukningsvaror (som den klassiska myggspiralen) och återanvändningsbara apparater – både för inomhus- och utomhusbruk.

Lokalt kan det bli stora mängder.

En del skrämmer bort myggen med högfrekvent ljud, andra använder ultraviolett ljus eller gasol för att locka till sig och döda de blodsugande flygfäna.

Annons

Härmar människans signaler

I Sverige har fler börjat använda den större, gasoldrivna varianten som verkar över stor yta. Enligt Anders Lindström började de säljas i USA redan på 70-talet.

– Den bränner gasol och producerar koldioxid och värme, det som myggen använder för att hitta sina byten, och fångar in dem som kommer nära, förklarar han.

Enligt flera återförsäljare fungerar den bäst i förebyggande syfte och över tid. Myggen kläcks på våren och är som mest aktiva runt midsommar i gryning och skymning.

– Om man till exempel sitter ute och grillar samtidigt som fällan är igång så blir den bara ett annat ”djur”. Då kan man behöva komplettera med en avstötande produkt.

Annons

Finns det risker med myggfångaren, som att fåglar får för lite att äta?

– Nej, det finns inga studier som tyder på att det, säger Anders Lindström.

Fakta: Myggor i Sverige

Det finns över 3 500 arter av stickmygg i världen. I Sverige förekommer 51 av dessa arter.

  • Det är enbart honmyggorna som sticks och suger blod. Honorna behöver nämligen extra protein för att kunna producera ägg.
  • Hanmyggorna kläcks före honmyggorna och har en kortare livstid: några veckor, till skillnad från honmyggorna som kan leva upp till två månader.
  • Myggor behöver energi för att flyga. Den får de från blomnektar.
  • Myggbettet är en allergisk reaktion på stickmyggans saliv. Hur stor reaktionen blir beror på individuella känsligheter hos individen.
  • Det finns arter av stickmygg som är aktiva dygnet runt.
  • En stickande mygghona kan suga blod vid mer än ett tillfälle under sitt liv.
  • Det finns 300–400 doftsignaler som produceras av människan, men myggorna verkar endast känna igen ett fåtal av dessa.
  • Beroende på art kan stickmyggor övervintra som ägg, larv och fullvuxen individ.
  • Människor som är attraktiva för myggan utsöndrade en betydligt mindre mängd doftsignaler än vad de icke attraktiva människorna gör. Detta kan förklara att vissa människor blir myggbitna medan andra slipper undan.

Källa: Myggfri.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons