Annons
Det har blivit mycket övertid för hotellchef Niklas Pettersson, men han trivs väldigt bra på sitt nya jobb.

Polisen som blev hotellchef: ”Vill vara en engagerad ledare”

PORTRÄTT Han tillträdde som ny hotellchef för Stadshotellet och Malmia den 1 februari. Den forne polisen Niklas Pettersson ställer höga krav på sig själv och pratar varmt om personalen.

Annons

Den första tiden som ny hotellchef var hektisk för 46-årige Niklas Pettersson. Visst har han många nyttiga erfarenheter med sig från sina 17 år vid Skelleftepolisen, men hotellverksamheten är stor och komplex. Det tar tid att sätta sig in i alla delar.

– Det kommer att ta tid att bli varm i kläderna. Det finns inte tid att sätta sig och lära sig saker i lugn och ro, man måste lära sig när man är i verksamheten. Tack och lov har jag väldigt engagerad och driven personal som kör på.

Jag vill vara en engagerad ledare som ser medarbetaren.

Niklas bor i ett radhus i Ursviken tillsammans med sin sambo, två barn, en katt och en inlånad hund. Favoritmaten är ”någonting med kött”, gärna i kombination med pommes och bearnaisesås. På fritiden tycker han om att träna – bland annat styrketräning, löpning och simning – men han hinner inte med så mycket sånt nu.

– Det har varit 12-15 timmars pass som man gör, mycket på grund av att jag vill och behöver komma in i verksamheten så fort som möjlig.

Annons

Han har fått förlika sig med att den hundraprocentiga kollen inte kommer direkt.

– I den här verksamheten är det bara att acceptera. Man måste ta det bit för bit.

Någon att luta sig mot

Niklas är ofta tidigt på jobbet, där han börjar med att skapa sig en bild av den gångna kvällen och natten. Om ingenting kräver hans akuta uppmärksamhet börjar han förbereda inför alla möten på dagen. Han försöker göra bort det administrativa, som att hantera fakturor eller scheman, och gör en arbetsplan för den närmaste tiden.

Han var snabb med att införa dagliga avstämningsmöten med alla avdelningschefer.

– Jag ville få en bättre lägesbild av allt som händer i huset, utvärdera och hitta saker som vi kan utveckla och lära oss av.

Det känns som att det där bottnar i din bakgrund som polis?

– Ja, det kommer därifrån.

Niklas Pettersson vill vara en trygg punkt för personalen. Här med Tomine Grelsson i Stadshotellets reception.

Varje dag när jag far till jobbet så känner jag inspiration och glädje.

Under sina många år i polisyrket har Niklas hunnit jobba på flera olika avdelningar. Han har varit arbetsledare, yttre befäl på ordningsavdelningen och jobbat inom jourutredningsverksamheten. De sista tio åren var han på insatsgruppen.

– Jag tar med mig jättemycket från den tiden.

Hur påverkar det din ledarskapsstil?

– Jag vill vara en engagerad ledare som ser medarbetaren. Jag vill få alla att känna sig delaktiga och att de är viktiga kuggar för att allt ska fungera. De är experterna och jag ska serva dem med rätt förutsättningar. Jag vill vara någon som de kan luta sig mot.

Annons

Satsningar på hotellen

Det finns planer på att utveckla hotelldelen, konferensdelen och restaurangen på Stadshotellet. En ny restaurangchef har anställts och en ny säljare på konferensen. Niklas berättar att det finns planer för Verandan, men de är inte offentliga ännu.

På Malmia har en ny frukostrestaurang för hotellets gäster tagit form.

– Det känns som ett rätt steg. Det är en restaurang där vi kan sätta vår egen prägel.

Hilding Holmqvist återförvärvade hotellen från Kristofer Lundström i augusti 2019. Niklas känner att han får mycket förtroende i sin nya roll som hotellchef.

– Jag har fått fantastisk stöttning och känslan är jättebra. Varje dag när jag far till jobbet så känner jag inspiration och glädje, att jag vill ta tag i grejer.

Artikeln är en del av Megafonen nr 3 – 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons