Annons
Thomas Norström har träffat på tjädertuppen tre gånger, än så länge. Foto: Privat

Jagad av tjädertupp i skidspåret: ”Måste ha tagit ut ett revir där”

NATUR Den senaste tiden har Skelleftebon Thomas Norström haft flera fjäderklädda påhälsningar i skidspåret.

Annons

Första gången blev Thomas Norström lite rädd. Han skidade motionsmilen och närmade sig sista backen uppför Nöppelberget, när han plötsligt hörde ett kraftigt swoosh-ljud bakom sig. Han berättar att det lät som ett snöras.

– Det var fågeljäveln som landade bakom mig. Han sprang efter mig en bit och jag svepte med staven bakom mig, säger han.

Jag svepte med staven bakom mig.

Dagen efter var han ute i skidspåret igen. Thomas berättar att han såg fågeln stå inne i skogen innan den burrade upp sig och satte efter honom en andra gång.

– När jag tog bilderna så vände jag staven, så att han fick handtaget mot sig. Det var för att han inte skulle bli stucken, förklarar han.

Annons

”Alltid på samma ställe”

Thomas har skrivit om mötena på Facebook, där flera andra skidåkare har berättat om liknande påhälsningar av samma tjäder.

– En kille har blivit hackad på vaden. Tjädertuppen måste ha tagit ut ett revir där, han är alltid på samma ställe. Jag har mött honom tre gånger, säger han.

En kille har blivit hackad på vaden.

På måndagen gav sig Thomas ut i skidspåret igen.

Just den dagen blev det inget möte med tjädern, meddelade Thomas efteråt. Foto: Privat

Hur känns det att passera där tjädern håller till?

– Spännande är det, man tänker ”fan, undrar om han är här nu”. Man vet inte riktigt vad han hittar på. En kille som kör skogsmaskin har berättat om när en spelgalen tjädertupp anföll maskinen, säger han.

Enligt Svenska Jägarförbundet är det sällsynt att människor attackeras av tjädrar, även av spelgalna tuppar. Inga allvarliga incidenter ska finnas rapporterade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons