Annons
Nordsken är ett exempel på ett evenemang som kommer att kunna behålla sitt stöd från kommunen, trots att man ställt in evenemanget. Foto: Arkivbild

Kräver inte tillbaka evenemangsbidrag för inställda event: ”Har sällan en ekonomisk buffert att ta ur”

NÖJE De arrangörer som tidigare beviljats bidrag för evenemang får täckning för kostnader som uppstått i planeringsskedet, även om evenemanget ställs in på grund av coronaviruset.

Annons

På fredagseftermiddagen kom beskedet från kommunstyrelsen, kulturnämnden och fritidsnämnden vid Skellefteå kommun att de som fått evenemangsbidrag får behålla stödet trots att evenemangen blivit inställda.

– Coronaviruset får effekter på alla delar av samhället, inte minst besöksnäringen och arrangörsbranschen. Uppskattade evenemang i närtid har ställts in och vi såg ett behov av att kunna ge ett snabbt besked till arrangörer som fått bidrag från Kommunstyrelsen, Kulturnämnden samt Fritidsnämnden, säger Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman i ett pressmeddelande.

Annons

Arrangören måste komma in med en kostnadsredovisning där de kostnader som uppstått under planeringsskedet framgår.

– Att jobba med ett arrangemang kräver ofta flera månaders förberedelsetid och de föreningarna som arbetar med kultur- likväl som sportevenemang har sällan en ekonomisk buffert att ta ur. Därför ville vi säkerställa att de kostnader som uppkommit under detta arbete kan täckas av de bidrag som beviljats, berättar Fritidsnämndens ordförande Joakim Wallström.

Jobba för branschens överlevnad

Denna möjlighet gäller de aktörer som fått bidrag från någon av nämnderna – men Wallström hoppas även att det ska komma lösningar för privata företag.

– Jag är glad över att våra politiker kunnat hantera frågan med bidragen så snabbt. Skellefteå har många arrangörer som jobbar med stort engagemang för att kunna genomföra uppskattade evenemang i hela kommunen. Men här finns också många privata företag inom branschen, utan kommunalt stöd, som lider och kommer att lida stort av detta, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att vi tillsammans kan hitta fler lösningar för hur vi kan stödja dessa aktörer. Allt från att vi som privatpersoner kan stötta på olika sätt, till att vi som kommun ser över möjligheter att jobba för branschens överlevnad på andra sätt.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons