Annons
Initiativtagare bakom #backaskellefteå: Jonas Westling, Sanna Orellano, Johan Fahlgren, Pernilla Lindmark, Josefin Lundberg och Petra Liuski. Foto: Fotograf Paulina

#backaskellefteå laddar inför nästa steg: ”En sjuk kämparglöd – vi sluter upp för varandra”

NÄRINGSLIV #backaskellefteå har lockat fler än tusen personer för varje dag som gruppen har funnits till. Initiativtagarna jobbar nu för att bibehålla intresset – och planerar inför nästa steg. “Det är bara att ‘stay tuned’”, säger Sanna Orellano vid Science City.

Annons

Megafonen har tidigare uppmärksammat Facebookgruppen, som har cirka 6 700 medlemmar i skrivande stund. Sanna Orellano och kollegan Pernilla Lindmark berättar att många av dem kom omedelbart efter att taggen lanserades.

– Det var nästan 4 000 över en natt. Det är jätteroligt, man ser verkligen vilket behov det finns av att hitta stöd mellan varandra, säger Sanna.

– Och det känns verkligen som att Skellefteå har en positiv anda i allt det här. Vi har en sjuk kämparglöd och vi sluter upp för varandra, säger Pernilla.

Vi har en sjuk kämparglöd.

I gruppen utbyter medlemmarna bland annat idéer, berättar om åtgärder som har vidtagits i verksamheterna och peppar varandra. Initiativtagare är Skellefteå Science City, The Great Northern, Hello Future, Visit Skellefteå, Fotograf Jonas Westling och Norma Coffee House.

– Vi funderade kring behovet av digitala mötesplatser samtidigt som Hello Future pratade om problemet att alla spärrar in sig, fastän det inte finns direktiv om det ännu. Vi bjöd in alla till ett möte och frågade oss “vad kan vi göra”, berättar Sanna.

Annons

En mötesplats för alla

Många inlägg handlar om restaurang- och kaféverksamhet, men långt ifrån alla. Sanna och Pernilla poängterar att alla branscher berörs av coronasituationen. De vill också att alla ska känna att #backaskellefteå är en mötesplats för dem.

Det var nästan 4 000 över en natt.

Gruppens regler tillåter bland annat inte hatiskt innehåll eller mobbning, tvärtom uppmanas en god och vänskaplig ton.

Har ni haft några oönskade inlägg?

– En del har varit för politiska eller bara innehållit reklam, men det har varit väldigt lite sådant, säger Sanna.

Annons

Tar ännu ett steg

Till veckan ska det börja hållas livesändningar under #backaskellefteås banderoll.

– Vi ska sända live från The Great Northern, i samarbete med näringslivskontoret och andra. Vi tänker till exempel lyfta olika företag, både deras utmaningar och lösningar, och tips om hur man kan hålla bra digitala möten, berättar Sanna.

Hon och Pernilla är övertygade om att Skellefteå kommer att överleva den här krisen, samtidigt som den oundvikligen presenterar stora utmaningar.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons