Annons
Tre Systrar på Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman

Clowner tar nytt grepp på Tjechovs Tre systrar i Västerbottensteaterns nya föreställning

NÖJE 27 februari är det premiär för en föreställning som även ger plats för improvisation som töjer på den klassiska ramen.

Annons

När Västerbottensteatern sätter upp Tre systrar blir det förstås dramatik. Ond bråd död, en eldsvåda, längtan till Moskva och utlevande leda utlovas. Men också mycket humor och stora utspel, skriver Västerbottensteatern i ett pressmeddelande.

De som garanterar humorn är de fem clowner som gestaltar alla rollkaraktärerna med stort spelrum för improvisation och lyhördhet för publikens reaktioner.

Men varför en gammal rysk klassiker och varför teaterclowner? Regissören Camilla Persson säger att man kan gå längre i uttryck och känslor med clownens perspektiv.

– Clownen går rakt på, visar på det som är kärnan i berättelsen och som är allmängiltigt även för oss idag. Det blir tydligare. Och roligare! Vi själva har haft enormt roligt under repetitionerna och det hoppas jag även publiken kommer att ha, säger hon i pressmeddelandet.

Annons

Camilla berättar även om en både lockande och skrämmande utmaning:

– De flesta skådespelare tycker att det är lite läskigt med clownföreställningar, men samtidigt är det lockande eftersom man måste gå in i en annan del av sig själv bakom clownmasken. Man får mer frihet och äger föreställningen på ett annat sätt när det finns utrymme för improvisation.

Thechovs originaltext är kortad, historien finns kvar, men den är effektivare i berättandet.

– Pjäsen i sig är egentligen inte handlingsdriven, det rör sig kring de tre systrarna men handlar även om personerna kring dem – om det här sociala nätet vi har runt om oss i våra liv. På så sätt liknar det nästan en såpa, säger Camilla.

Till skillnad mot en cirkusclown har teaterclownen ett uppdrag att berätta en historia, förtydligar Camilla.

– Våra teaterclowner i Tre systrar tar sitt berättaruppdrag på absolut största allvar. De har ju fått en rysk pärla i sin hand, men det går inte alltid som de tänkt sig… Det blir en fysisk föreställning, inget stilla tedrickande – en Tjechov utan samovar kan man säga.

Föreställningen har premiär den 27 februari och spelas till 8 april.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons