Denna vinter har inte bjudit på speciellt kalla grader och när denna artikel skrivs är det fortfarande stora delar öppet vatten på älven nedanför Bryggarbacken i centrala Skellefteå.
Arrangörerna av vintersimmet är dock inte oroliga.
– Det hade gärna fått vara lite kallare, men vi ser inga problem med vädret. Hur det än blir kommer tävlingen att genomföras, säger Stina Renström som är projektledare tillsammans med Jarkko Enqvist.
Beroende på var isen har lagt sig kan banan komma att flyttas närmare eller längre ifrån älvskanten, och även justeras upp- eller nedströms.
– Vi kan skjuta på banan en aning åt olika håll. Men vi har även en mängd flytbryggor som vi kan använda oss av, säger Stina som självklart hoppas på kallare väder.
– Jag tror att det hinner frysa till. Det går snabbt när kylan väl kommer, säger hon.
STOR PUBLICITET
Årets upplaga av vintersimmet är det nionde i raden och evenemanget har blivit välkänt både i Sverige och internationellt.
– Det första året, då det kallare än -30 grader, blev ett riktigt bra startskott och vi fick stor publicitet, säger Stina.
Sedan dess har tävlingarna lockat simmare från stora delar av världen – men även lagtävlingen, där många glada amatörer deltar, har vuxit.
– Det är väldigt kul. Folk klär ut sig, peppar varandra och kämpar tillsammans. Att simma i en isvak är något speciellt, säger hon.
INVIGNING MED VAK-POESI
Invigningen av årets vintersim hålls på fredagskvällen den 14 februari i samarbete med Skelleftebygdens berättarförening och Nordiskt berättarcentrum. Då väntar underhållning, vakpoesi, teater och mat.
På lördagen startar de individuella tävlingarna från cirka 10.00 och stafetterna vid 12.30.
– Vi hoppas på ungefär 400 deltagare och så klart att många kommer dit för att titta. Vintersimmet är ett unikt event vi ska vara stolta över i Skellefteå, säger Stina.