Annons

Ny musik från Skellefteå: ”Partyvänlig folkrock med internationella influenser”

MUSIK Med hjälp av medlemmar från fyra olika länder har Skellefteåbandet The Wunderbaum Band senaste skiva kommit till. “Det ska bli kul att äntligen släppa albumet”, säger Björn Schneider.

Annons

Skellefteåbandet The Wunderbaum Band startade ursprungligen som ett elektriskt band redan 2011, men efter att alla medlemmar utom två föll bort blev det istället en akustisk duo bestående av Robert Jonsson och Björn Schneider.

– Därefter har vi växt till ett fullt band igen, ibland genom en slump och ibland genom att vi aktivt sökt efter nya medlemmar, berättar Björn när jag träffar honom och delar av bandet i replokalen på Mullberget.

SPELAR STÅBAS
Den tredje medlemmen, och numera en självklar del i bandet, blev fransmannen Arnaud Spicq. Han var på en fest hos Björn Schneider och såg ståbasen i ett hörn.

– Jag har spelat elbas hela mitt liv, men aldrig provat en ståbas tidigare och ville bara prova några toner. Jag hade inga ambitioner att spela i ett band, men det lät riktigt bra och på den vägen är det, berättar han.

Annons

Under 2017 tillkom ytterligare två medlemmar. Victor Rolim från Brasilien och Jörgen Svedberg från Burträsk.

– Victor har spelat med oss sedan dess, men flyttade nyligen utomlands. Det är delvis för att han skulle lämna som vi har spelat in det nya albumet. På så vis har vi kvar ett fint minne av hans tid här, säger Robert.

Med konstellationen som bandet hade fram till årsskiftet fanns fyra nationaliteter representerade.

– Vi har alla olika historier om varför vi flyttat hit. Jag kom hit för naturens skull, någon för kärleken och en annan för jobb, säger Björn som är från Tyskland.

Har er musik influerats av att ni har olika bakgrunder?

– Absolut, det har gjort vår musik mer spännande. Vi tog in lite sambarytmer när Victor kom med och det finns en del från Frankrike och Tyskland också.

Sedan Victor lämnade har Markus Porsklev, uppväxt i Östergötland, tillkommit som trummis.

– Det känns jätteroligt. Jag kommer från en bakgrund inom bland annat jazz och metal så det ska bli skönt med mer akustiskt då det inte blir lika mycket prylar att dra runt på, säger han och ler.

NORRLÄNDSK FOLKROCK
Det nya albumet, som går under namnet “Victorian style”, släpps samma dag som denna artikel publiceras, den 27 mars.

– Det känns riktigt kul att få släppa denna. Det är dansvänligt, glatt och om vi måste sätta en etikett på det skulle det nog kunna vara norrländsk folkrock, säger Björn.

Det nya albumet Victorian style kommer på Spotify inom kort. Här kan du lyssna på bandets tidigare låtar:

 

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons