Annons
Gästkrönikör Sandra Lindström är leg. psykolog, organisationskonsult, föreläsare och jämställdhetsexpert i SVT:s realityserie ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: Paulina Holmgren

Sandra Lindström: ”Entreprenörskap omgärdas av en mängd myter”

KRÖNIKA Sandra Lindström om att starta eget, okrossade glastak och att nå sina drömmar.

Annons

***

För drygt 2,5 år sedan bestämde jag mig för att starta eget företag. Jag sa upp mig från ett jobb där jag trivdes. Jag valde bort den ekonomiska tryggheten som det innebär att ha en fast anställning. Jag valde bort mina fantastiska kollegor, en stöttande chef och vårt trivsamma fredagsfika.

Varför valde jag att göra så?

Jag ska strax återkomma till svaret på den frågan. Men först måste vi prata om något annat.

Vi behöver prata om varför det nästan bara är män som startar och driver egna företag och att vart fjärde börsbolag helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Kan vi fundera över faktumet att ett av de mest ojämställda områdena i samhället är bland startups och riskkapitalister och att chefer i kvinnodominerade sektorer så ofta ändå är män? Hur kan det komma sig att så många kvinnor på vägen mot yrkeslivet, karriären och drömmarna om framgång istället för att krossa glastak kraschar rakt in i en obarmhärtig vägg?

Entreprenörskap omgärdas av en mängd myter. Som att det är omöjligt att kombinera företagande och familjeliv. Där förklaringarna till att det ännu inte är jämställt beskrivs som att det är för att kvinnor inte vill, vågar eller är för sköra. Där kvinnor å ena sidan uppmanas att vässa armbågarna, ta för sig och bli bättre på att löneförhandla, för att i nästa stund få höra att de måste sluta vara prestationsprinsessor, slappna av och sätta gränser.

Annons

Men vi vet att det inte spelar någon roll om kvinnor utbildar sig mer eller har högre meriter, deras manliga kollegor glider ändå förbi och rakt upp i hierarkierna på grund av normer och stereotypa uppfattningar om kön. Vi vet att det som för många kvinnor uppfattas som ett glastak fortfarande är golvet för männen som sitter på makten. Ledsen om sanningen svider, men någon behöver säga saker som de är för att aktivt kunna jobba med förändring.

Men nu till svaret på frågan om varför jag kastade mig ut från tryggheten. Sanningen är att jag var nöjd, men ville mer än att vara nöjd. Jag valde att starta eget för att helhjärtat kunna ägna mig åt det jag brinner för: Jämställdhet, arbetsmiljö och förebyggande insatser, stress och utmattning ur ett samhällsperspektiv. Mitt första år som företagare satt jag i ett flertal möten där jag fick höra allt från att jag skulle tona ner mitt jämställdhetsengagemang för att det ”inte skulle sälja” alternativt ”skrämma bort kunderna”. Efter att ha fått den typen av oombedda tips en gång för mycket bestämde jag mig för att sluta sitta i möten och istället nischa mig ännu mer.

Under förra året åkte jag runt hela Sverige och föreläste om den ojämställda stressen, jag utbildade en mängd arbetsgivare kring vikten av att bygga jämlika, inkluderande och trygga arbetsplatser. Jag skriver, poddar och bloggar om hur vi tillsammans kan bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Mitt företag är nu precis det jag hade drömt om. En verksamhet, där jag jobbar med meningsfulla handlingar och socialt engagemang varje dag. Där jag på söndagen ser fram emot att det ska bli måndag och där jag utan problem kombinerar det med föräldraskap och familjeliv.

Så du som drömmer som jag gjorde. Ge inte upp. Ge aldrig upp. Dina drömmar kan bli verklighet om du vågar.

Sandra Lindström
sandra@actnowpsykologi.se  
Leg. psykolog, organisationskonsult och föreläsare

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons