Annons

De bjuder in till julbord – för alla: ”Lätt att känna sig extra ensam under dessa dagar”

SAMHÄLLE För många är julen en efterlängtad högtid – men för andra är det en av årets ensammaste helger.

Annons

I många års tid har Stadsmissionen i Skellefteå hållit öppet sina lokaler på julafton där de bjudit på mat och sällskap.

– För många är julen den värsta högtiden som mer är förknippad med ångest än glädje. För de som inte har någon nära familj är det lätt att känna sig extra ensam under dessa dagar, säger Magnus Hammega, föreståndare för Stadsmissionen i Skellefteå.

Inför förra julen blev Magnus kontaktad av restaurangägaren Shervin Ahmadzadeh som ville vara med och bidra för att göra något för de som själva inte har möjlighet att ordna ett julfirande.

– Vi får in en hel del mat som skänks från matvarubutiker och har tidigare år tillagat en del själv, men att få hjälp med detta från personal i ett restaurangkök var fantastiskt. Vi höll till i restaurangens lokaler och det blev otroligt lyckat, säger Magnus.

FLYTTAT TILL STÖRRE LOKAL
Totalt kom cirka 60 personer förra julen – och för att rymma ännu fler har de i år flyttat till församlingssalen på St Olovs-gården vid Stadskyrkan.

– Upplägget blir ungefär detsamma med julmat, underhållning och julklappsutdelning. I år kommer vi att rymma ungefär 100 personer, säger Magnus.

Företagaren Shervin tycker att det är fint att kunna vara med och bidra.

– Julen är en tid för gemenskap och kärlek, men i dagens samhälle finns det många som är utanför och inte har någon att fira med, säger han och fortsätter:

– Jag såg förra året att maten och julklapparna var uppskattade, men jag märkte även att det är gemenskapen och tillhörigheten som är det som betyder mest. Att kunna vara med och bidra till det känns otroligt bra.

MÅNGA SOM HJÄLPER TILL
Förutom Shervins restaurang Valentino och matvarubutiker är det många andra företag som också är med och bidrar.

– Vissa ger julklappar för oss att förmedla och andra ger rena bidrag till vår verksamhet. Allt är lika viktigt och uppskattat, säger Magnus.

Julbordet på St Olovs-gården på julafton är öppet för alla som vill delta, och det krävs ingen föranmälan.

– Vi startar med julbön klockan 11.00 och sedan serveras mat mellan 12.00 och 15.00. Den som vill är välkommen att droppa in när som helst under den tiden, säger Magnus.

Artikeln är en del av
senaste numret av Megafonen
– läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons