Annons

Årets berättarfestival är igång

Annons

Robert Herrala och Malin Åberg, programvärdar på Berättarfestivalen i Skellefteå 2018, på invigningen. Foto: Patrick Degerman

NÖJE Berättarfestivalen invigdes på måndagskvällen med jubileumsshow på måndagskvällen.

Berättarfestivalen består av 7 dagar med mer än 100 berättarupplevelser på 13 orter i Skellefteå kommun. Program innehåller både bredd och spets enligt Jonas Lundqvist som sitter med i arrangörsgruppen.

– När man sitter här med tjugoåtta sidor programtidning i handen så ser man direkt att här finns både skratt och skröna, lokala event i bygdegårdar och etablerade namn som Stina Ekblad på Nordanåteaterns stora scen. Vi har en öppen och gränsöverskridande syn på berättande och det ger den här bredden, säger han i ett pressmeddelande.

Några av höjdpunkterna i programmet är Spring Uje, spring med Uje Brandelius och Stina Ekblad som gör Historien om en soldat i samspel med en septett från Norrlandsoperans symfoniorkester.

Från en premiär inför fullsatt salong kommer sedan Frida Selander med sin musikaliskt avskalade föreställning När du går på känsla är du alltid i tid. Sara Ajnnak delar med sig av en musikalisk och filmatiserad berättelse om koloniseringens följder; Sjávuoste buökttlet – Revolution of Silence, som avslutar en heldag med Årets berättarkommun Sorsele.

Men det är inte enbart på större scene som festivalens karaktär skapas, utan det berättas och lyssnas även i Sjöns bönhus i Hjoggböle, i Burträskarnas hus och på Fritidsgården Gluggen i Bureå.

Totalt blir det festival på tretton orter.

– Vi måste också påminna om att mycket av Berättarfestivalens hjärta bultar på många platser, i alla de evenemang som fyller bygdegårdar, Folkets hus, bibliotek och andra lokaler utanför centrala Skellefteå, säger Jonas Lundqvist. Och att det är så många olika arrangör som gör den här festivalen tillsammans med oss.

På måndagskvällen invigdes festivalen med flera omtyckta akter.

– Sedan rullar det på i en hel vecka och när man ombeds lämna några festivaltips så blir det verkligen frågan om kill your darlings. Här är varje litet berättat ord en avgörande del i bygget Berättarfestivalen, så ni får kolla själva och göra era val, summerar Jonas Lundqvist.

Hela programmet hittar du här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons