Annons

Projekt med abstrakt konst

Annons

Sandra Nordberg Namwiset och Madeleine Kempe har studerat idrotter för att hitta nya mönster till sina målningar.

ANNONS Just nu visas utställningen Abstract Space av konstnären Jacob Dahlgren på Skellefteå Konsthall. I samband med att den visas pågår ett projekt där gymnasieelever och grupper från Ungdomens hus utgått från konstnärens arbetssätt och skapat abstrakta mönster inspirerade av olika idrotter.

Jacob Dahlgren är en etablerad konstnär som rest jorden runt med sina utställningar de senaste 20 åren. Framförallt är han känd för att använda sig av små detaljer i vardagen och med dem skapa abstrakta konstverk – genom att till exempel sammanföra tusentals yoghurtförpackningar eller pennor.

– Jag ser något intressant i små vardagliga detaljer som tillsammans kan bilda geometriska abstrakta konstverk, berättar han.

Utställningen som just nu pågår på Skellefteå konsthall är Jacobs första i Skellefteå – men det är inte första gången han gör jobb i staden. Han ligger bakom den konstnärliga gestaltningen på Balderhallens fasad.

– Det var ett kul uppdrag, säger han.

Konstnären Jacob Dahlgren.

”PASSADE UTMÄKT”
Parallellt med att Jacob Dahlgrens utställning visas i Skellefteå har Skellefteå Konsthall varit initiativtagare och är projektägare till ett konstpedagogiskt inkluderingsprojekt som pågått under våren tillsammans med konstnären, Fritids ungdomsverksamhet Femtioettan och Estetiska programmet – där Jacobs konstnärskap format innehållet.

– Jacob Dahlgrens konstnärskap och arbetsätt passade utmärkt för denna typ av projekt där deltagarna är medskapare och blir del av ett större sammanhang. Det är även ett bra tillfälle att koppla ihop kultur och fritid nu då vi blivit en förvaltning, säger Anna Karin Larsson, ansvarig på Skellefteå konsthall.

I projektet, som går under namnet #abstractspace, har ungdomarna studerat sporter som finns representerade på SM-veckan och hittat rörelsemönster, färger och former från dessa.

– Det här gör att nya former och mönster kommer fram. Utan dessa system är det annars lätt att bli för pillig i sitt skapande, säger Jacob Dahlgren som har gjort ett liknande projekt i Edinburgh tidigare.

– Det blev ett fantastiskt resultat och jag hoppas på något liknande här, säger han.

Clara Hedlund, My Lundgren, Madeleine Kempe och Sandra Nordberg Namwiset har varit med i projektet.

En av dem som deltagit är eleven Madeleine Kempe som går andra året på Anderstorpsgymnasiet. Hon har tittat närmare på klättring och skapat en målning utifrån hur greppen sitter och hur klättrarna rör sig.

– Det har varit kul. Det här är ett nytt sätt att jobba på för oss. Vi har inte jobbat så mycket abstrakt tidigare, säger hon.

Ungdomarnas målningar kommer att manifesteras i publikhaven under SM-veckan.

– Det är fint med gallerier, men det är roligast när konst kan överraska i det offentliga rummet. Det väcker frågor och intresse, säger Jacob.

Sök på #AbstractSpace i sociala medier för att ta del av ungdomarnas bilder från projektet.

Megafonen Native


 

 

Abstract Space
av Jacob Dahlgren

Skellefteå konsthall: 11/2 – 06/5 2018

Jacob Dahlgrens verk utgår från en abstrakt måleritradition och finns på konstinstitutioner, i det offentliga rummet och det vardagliga livet. Han är född 1970 och bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1994-1999. Dahlgren har sedan dess varit aktiv konstnär, nationellt och internationellt, och han representerade Sverige 2007 i den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen och nominerades 2002 till det finska konstpriset Ars Fennica.

Öppettider: Tisdag-söndag 10-16
Familjevisningar med bildverkstad 14.15-15.30: 7/4, 21/4, 5/5
Tisdagsvisningar 18.00-19.00:
27/3, 10/4, 24/4


 

 

SKELLEFTEÅ KONSTHALL

Läs mer på: www.skelleftea.se/kultur


Sponsrat inlägg: Hela denna sida är en annons från Skellefteå Konsthall.

Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på www.megafonen.nu/annons.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons