Annons

”Tar längre tid än man tror”

Annons

BOSTAD För ett år sedan skrev vi om det spektakulära hus som Patrik och Evelina Degerman börjat bygga på Eriksberg. De hoppades kunna flytta in i början av maj 2017 – men än är det mycket kvar att göra. “Saker tar helt enkelt längre tid än vad man tror”.

När Megafonen besökte tomten på Eriksberg förra året hade husbygget just påbörjats och endast de ritningar och skisser Patrik och Evelina visade kunde ge en hint om hur huset skulle se ut. Nu, ett år senare, står den stora villan på plats – men invändigt är det en hel del kvar att göra.

– Att flytta in i maj var nog lite av en drömplan och vi visste att det kanske inte skulle vara möjligt, men det gäller att sätta upp mål att jobba mot, säger Evelina.

Det första halvåret hade de hjälp av en snickare några dagar i veckan, men i övrigt har de byggt huset själva med hjälp av Patriks pappa.

– Jag var tjänstledig för att bygga de första sex månaderna och då flöt arbetet på, men alla moment har tagit lite längre tid än vi trodde och tillsammans gör det att allt drar ut på tiden, säger Patrik.

Den 1 mars återgick han till sitt heltidsarbete som byggnadskonstruktör.

– Då sänktes så klart tempot här då vi bara kan arbeta med huset på kvällar och helger. Dessutom har vi två grabbar där hemma som man vill hinna träffa också, säger Patrik.

250 KVADRATMETER STORT
Både Evelina och Patrik konstaterar att det är enormt mycket tid som måste läggas ner på ett husbygge, speciellt då det är egenritat.

– Det är enormt många val. Det finns inga standardlösningar och alla detaljer ska bestämmas eftersom. Ibland är vi nog lite väl noga också, säger Patrik.

Huset har 250 kvadratmeter boyta plus garage där väggar och tak ska spacklas.

– Jag hade aldrig spacklat tidigare men nu börjar jag kunna det här, säger Evelina och ler.

Att bygga ett så stort hus är självklart påfrestande, men både Patrik och Evelina är överens om att det är värt det.

– Det är klart att det är jobbigt många dagar, men samtidigt tycker jag att det är kul att jobba med det här. Att vi gör så mycket själva är också en ekonomisk förutsättning för att vi skulle kunna bygga ett sånt här hus, säger Patrik.

Vad har ni för tips till andra som ska börja bygga hus?

– Om du ska bygga ett egenritat hus och göra mycket själv så måste du verkligen vilja lägga ner tid på det och tycka att det är kul med stora projekt. Om du vill ha ett hus klart snabbt så finns det många andra bra alternativ på marknaden, även om det är många val där också, säger Patrik.

– Allt tar i regel längre tid än vad man tänkt – och förmodligen kostar det mer också. Bara att handla material på bygghandeln tar mycket tid, och alltid har man glömt någon liten grej, säger Evelina.

Huset är som vi berättade om förra året nästan 10 meter högt med souterängvåningen inräknad. I stort har de följt de ursprungliga planerna – bortsett från fasaden som till en början var tänkt att vara av puts.

– Putsen blev dyrare än vi trott så då valde vi Kebonywood, värmebehandlad furu, som kommer att bli silvergrå inom tre år. Vi är nöjda med utseendet och framförallt med att fasaden är underhållsfri i 30 år, säger Evelina.

När hoppas ni kunna flytta in i huset?

– Haha, det vågar vi inte säga. Vi hoppas vara klara utvändigt innan snön faller, och sen får vi se, säger Evelina och ler.

Reportaget publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

 

Läs tidningen i helskärm »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons