Annons

Fokus på att sälja kulturhuset

Annons

Illustration: White Arkitekter AB

NÖJE Det har visats intresse i att investera i Skellefteå och dess kommande kulturhus – och nu fokuserar kommunen på att sälja hela kulturhuset inklusive det planerade hotellet.

Detta skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen.

– I och med det starka intresset väljer vi att bromsa upp processen, se över helheten, och därmed skapa bästa möjliga förutsättningar för Skellefteå. Detta beslut är vi från politiskt håll helt eniga i, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå kommun, i pressmeddelandet och fortsätter:

– En omedelbar åtgärd blir att gå ut med ett prospekt gällande operatör för hotellet. Det innebär alltså att vi öppnar för fler hotelloperatörer att visa intresse för kulturhuset och i slutändan skapa bästa möjliga förutsättningar inför en försäljning.

Prospektet – som utgör ett säljande underlag för att söka hotelloperatör – publiceras på en nationell marknad och efterfrågar intresse av att etablera sig i Skellefteå som operatör för hotellet som byggs som en integrerad del av kulturhuset.

Illustration: White Arkitekter AB

– Det är bra och välkommet att det finns privata intressenter som är beredda att investera i vårt kulturhus. Det visar den positiva tillväxtanda som råder i Skellefteå. Det är rimligt att vi nu går vidare och undersöker om en privat finansiering av kulturhuset kan bli verklighet, och därför öppnar vi nu upp processen, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) i en kommentar.

Kommunchefen ser glädjande på att det finns externa aktörer som är intresserade.

– Ett uppenbart skäl till investeringsintresset är också det gedigna projektarbete som gjorts sedan 2012 gällande hela kulturhuset inklusive verksamheter och innehåll i huset. Kulturhuset med hotell kommer att vara en viktig bas för hela Skellefteås utveckling och det är glädjande att det finns externa aktörer som delar vår uppfattning, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Illustration: White Arkitekter AB

Beslutet gör att bygget av kulturhuset kommer att försenas.

– Den här utvecklingen innebär att byggstart av kulturhuset kommer att försenas med minst ett halvår, det är den tid vi behöver för att genomföra prospektförfarandet och anpassa oss till det nya läget, säger Lorents Burman i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons