Annons

Nordsken hoppas på rekord

Annons

Johan Linder utanför Skellefteå Kraft Arena där årets Nordsken arrangeras.

NÖJE Efter fem år i Expolaris lokaler flyttar Nordsken till Skellefteå Kraft Arena där eventet kommer att bli större än någonsin. “Intresset för hela den här kulturen är gigantiskt”

När den första upplagan av Nordsken arrangerades våren 2012 innehöll eventet ett stort lan och några kringaktiviteter. Sedan dess har det vuxit sig till något mycket större.

– Numera är lanet bara en liten del av hela arrangemanget. Vi har breddat innehållet och på Nordsken hittar du allt inom spel, kultur och kreativitet, säger Johan Linder, projektledare, som varit med från starten.

Från att ha varit mindre än 1 000 personer på det första eventet hade de förra året över 7 000 besökare. Till i år hoppas de på att minst 10 000 kommer.

– Intresset för hela den här kulturen är gigantiskt och ökar hela tiden. Titta bara på Pocémon Go, den nya hypen kring Star Wars och faktumet att över 350 000 personer dagligen tittar på e-sport. Att ha ett sådant här event i Skellefteå kommer att vara en stor konkurrensfördel mot andra städer i framtiden – men det gäller att vi fortsätter att växa, säger Johan.

Målet är 20 000 besökare år 2020.

– Ju större vi blir desto mer attraktiva kommer vi att bli för spelbranschen. I dagsläget lanserar de alltid nya spel på självklara ställen som Stockholm, Göteborg och möjligtvis DreamHack i Jönköping – men norr om Stockholm finns det inget. Om vi blir en tillräckligt stor aktör kommer Nordsken och Skellefteå att vara en perfekt partner i norra Sverige för dessa bolag som äger några av världens största varumärken. Det skulle vara enormt viktigt för bygden, säger Johan.

”NÅGOT FÖR ALLA”
För att fortsätta att växa flyttar Nordsken i år från Expolaris och Scandics lokaler till Skellefteå Kraft Arena.

– Här finns stora möjligheter med lokaler, mediasystem och stora entréer för att bara nämna några fördelar. Det ska bli spännande att få öppna dörrarna och välkomna alla hit, säger Johan.

Som nämnt är eventet mycket mer än esport. I lokalerna kommer det att finnas utställningar, föreläsningar, konst, rollspel, VR och cosplay – för att bara nämna några saker.

– Det finns något för alla och att komma hit och titta är en fantastisk upplevelse både för barn och vuxna, säger Johan.

En nyhet är ett helt rum fyllt med över 30 flipper-maskiner.

– Det kostar 50 kronor att köpa ett dagspass, men väl inne i arenan är nästan allt kostnadsfritt, inkluderat att spela på flipper-maskinerna.

Hela programmet är fullmatat från morgon till kväll – torsdag till lördag.

– Det är svårt att välja ut enskilda händelser men om jag ska tipsa om något ser jag dels fram emot torsdagen då vi har ett gäng Youtubers på besök och lördagen då cosplaytävlingen avgörs. Cosplay går ut på att klä ut sig till karaktärer i populärkulturen och jag kan garantera att det kommer att vara många häftiga utklädnader att titta på, säger Johan.

GRATIS BUSSAR
För att deltagare och besökare enkelt ska kunna ta sig till arenan har Nordsken genom sponsorer lyckats fixa gratis bussar som går 09:30-20:00 varje dag 25-27 maj.

De avgår varje halvtimme från arenan och kör sedan Scandic-Anderstorpskolan-Busstationen-Kaplanskolan-Arenan. Det kostar inget att åka med, säger Johan.

Nordsken arrangeras den 25-27 maj.

 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons