Annons

Matfesten nystartar i sommar

Annons

Arkivbild: Jonas Lundqvist

MAT Efter drygt tio år som ett av Skellefteås mest folkkära event gör Matfesten nu en nystart.

I ett pressmeddelande som arrangören skickade ut på torsdagen berättar de om den nya satsningen. Sammanfattningsvis handlar det om att fokus i ännu högre grad kommer att ligga på det utbud som finns i regionen – både vad gäller råvaror och serverad mat.

– Det blir med andra ord en mer lokal Matfest där både krögare och odlare ges större möjligheter att visa upp sina kvaliteter, skriver de och fortsätter:

– Syftet har alltid varit att skapa intresse för den lokala matkulturen och lyfta det lokala näringslivet inom livsmedelsnäringen. Och det är precis där en ännu större tyngdpunkt kommer att ligga i början av september 2017.

De kommer att bjuda på föreläsningar, skördemarknad med lokala råvaror, annorlunda happenings och ett SM i utomhusmatlagning – men den traditionella matmarknaden med stånd i Stadsparken kommer att försvinna.

– Genom att på ett annat sätt knyta till sig lokala företagare och även flytta ut evenemanget till restaurangerna hoppas föreningen att fler ska få chansen att smaka på regionen, skriver de.

Till i år har även en ny projektledare anställts.

– Det blir komikern och projektledaren Monica Lindgren som greppar rodret det här året och med hennes bakgrund som eventarrangör, teaterproducent, skådespelare och matälskare med förkärlek för det lokalproducerade känns hon som den givna samarbetspartnern. Monica är ett välkänt ansikte i regionen och kommer själv från en jordbrukarfamilj. Hon sätter stort värde i att maten inte bara är lokal utan även hållbar, skriver arrangören.

Monica värnar själv om det lokala.

– Jag vill veta var maten kommer ifrån och känna att jag själv tar ett ansvar för den region jag bor i. Dessutom får vi en massa sidovinster om vi äter lokalt; Vi behåller de öppna landskapen, vi skapar arbetstillfällen och får i förlängningen fler näringsidkare där vi bor. Alla vinner på att äta lokalt, säger hon i pressmeddelandet.

Matfesten arrangeras i år den 29 augusti till 3 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons