Annons

Pride – för allas lika värde

Annons

Foto från förra årets prideparad. Foto: Mikael Ståhl

NÖJE För tredje gången arrangeras en pridefestival i Skellefteå: “Målet är att sådana här arrangemang inte ska behöva finnas, men i nuläget är det viktigt för att uppmärksamma HBTQ-frågor”, säger Linnea Wikman, RFSL Skellefteå.

Festivalen arrangeras i en hel vecka från måndag till söndag, 13-19 februari.

– Många tror att festivalen bara är själva paraden på lördagen men vi har program hela veckan. Vi har försökt tänka så brett som möjligt och tanken är att det ska finnas något för alla, säger Linnea Wikman som är ordförande i arrangerande RFSL Skellefteå sedan mars förra året.

I programmet återfinns bland annat en regnbågsmässa, invigning av regnbågshyllan för barn och ungdomar på Stadsbiblioteket, flera föreläsningar på fredagen och pridefest på lördagskvällen.

– Vi har blandat allvar och festliga inslag. Det här är en vecka där vi lyfter viktiga frågor och visar att Skellefteå är en plats för alla.

Det här blir tredje året som festivalen arrangeras.

– 2014 fick vi stor hjälp av RFSL Piteå Älvdal som var med och arrangerade festivalen, men förra året var första gången som vi gjorde det själva. Vi är fortfarande nybörjare men vi lär oss mycket varje år och försöker alltid göra det lite bättre. Målet är att det här ska vara ett återkommande inslag så länge som det behövs, säger Linnea och fortsätter:

– Det bästa hade varit om sådana här festivaler inte behövdes överhuvudtaget, men i nuläget behövs det för att föra debatt om, och uppmärksamma, alla människors lika värde.

Precis som tidigare år arrangeras ett pridetåg på lördagen. I år utgår det från Nordanå klockan 12.00 med efterföljande vandring till torget.

– Förra året kom det över 2000 personer trots att vädret inte var speciellt bra. Vi känner verkligen stödet och jag blir stolt över Skellefteå. Jag hoppas på att minst lika många kommer i år.

Vem går i pridetåget?

– Alla som vill. Det spelar absolut ingen roll vilken läggning man själv har. De som går i paraden gör det för att visa sitt stöd för allas lika värde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons