Annons

Skelleftebuss ska bli fosilfritt

Annons

Foto: Patrick Degerman. Skelleftebuss nvd Andreas Olofsson i en av de nya bussarnaAndreas Olofsson, vd Skellefteå buss, i en av de nya bussarna. Foto: Patrick Degerman

SAMHÄLLE Skelleftebuss byter namn till Skellefteå buss – och ska lansera toppmoderna biogasbussar. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på måndagen.

– Inom fem år ska vi ha en fordonsflotta som är helt fossilfri. Vi vill bidra till en hållbar utveckling i Skellefteå och har ambitionen att få alla att åka buss en gång mer i veckan jämfört med idag, säger Andreas Olofsson, VD på Skellefteå buss.

I dagsläget går 31 biogasbussar i trafik hos Skellefteå buss och inom de närmsta åren ska ytterligare uppgraderingar av fordonsflottan, som idag omfattar cirka 130 fordon, göras. 2018 investeras det i ytterligare tio nya bussar för stadstrafik. Minst fem av dem blir renodlade elbussar.

– De är dyrare än gasbussar i inköp men driftkostnaden är avsevärt lägre och bullernivåerna minskar dramatiskt. Förhoppningen är att vi ännu tidigare än 2021 har bussar som är helt fossilfria och bara drivs av biodiesel, biogas eller el. Ambitionsnivån är hög och vi kommer att få anledning att återkomma till fler spännande framtidssatsningar, säger Andreas Olofsson i pressmeddelandet.

I förnyelsearbetet har Skellefteå buss även fått en ny visuell identitet och bytt namn från Skelleftebuss till Skellefteå buss för att fokusera mer på platsen Skellefteå.

– Vårt visuella uttryck hade blivit förlegat, det tror jag de flesta Skellefteåbor håller med om. Nu vill vi visa att vi ska vara med och skapa nya mönster i det stora och det lilla, och att vi ser omtanke som en metod för det. Den nya visuella identiteten bygger på just mönster och på varma färger som symboliserar det vi tror på. Vi hoppas också att våra nya bussar bidrar till en trevligare och modernare stadsbild, säger Andreas Olofsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons