Annons

Skelleftebor åker till Tanzania

Annons

Åsa S. Andersson och Ingela NorbergIngela Norberg och Åsa S. Andersson. Foto: Pressbild

SKELLEFTEÅ Förra året blev Ingela Norberg vinnare av Årets Glasögonbärare. Nu åker hon tillsammans med Åsa S. Andersson, optiker från Skellefteå, till Tanzania för att genomföra syntester och skänka glasögon till behövande barn och vuxna.

Under hösten har svenska folket lämnat in glasögon de inte längre använder till sin närmaste Specsavers-butik och på så sätt stötta välgörenhetsprojektet ”Ge Syn”. Totalt har nära 28 000 glasögon donerats och 471 av dem har skänkts av invånare i Skellefteå.

Glasögonen följer med Ingela Norberg och Åsa S. Andersson när de flyger ner till Tanzania i slutet av februari. På plats kommer de att göra syntester och dela ut glasögon till barn och vuxna i en SOS barnby i Dar es-Salaam.

– Jag är stolt över både butikspersonalens engagemang och Skellefteborna som varit så oerhört generösa. Jag ser fram emot att åka till Tanzania och lämna över dessa avlagda glasögon och därmed ge en möjlighet till nytt liv, säger Åsa S. Andersson, optikerpartner Specsavers Skellefteå i ett pressmeddelande.

Tanzania är ett av världens fattigaste länder och målet med projektet är att ge förbättrade förutsättningar för människor att utbilda sig, arbeta samt försörja sig själva och sin familj. När bågarna matchats med en ny mottagare får givaren i Sverige ett SMS eller mail med namn och bild på mottagaren.

– Det ska bli fantastiskt att äntligen få åka ner till Dar es-Salaam få göra denna insats, att göra skillnad på plats. Otroligt att se att så många velat hjälpa till och bidragit. Det är en mänsklig rättighet att kunna se ordentligt, säger Ingela Norberg, vinnare i Årets Glasögonbärare 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons