Annons

Därför väljer de vegetariskt: ”Behöver inte äta något annat än vegetariskt för att må bra”

Annons

Erik Lindkvist och Evelina ÖrnErik Lindkvist och Evelina Örn har varit vegetarianer i över 15 år och det är inget som hindrat dem från att leva ett aktivt liv. Foto: Magnus Lindkvist

MAT Evelina Örn och Erik Lindkvist lever ett aktivt liv och är vegetarianer sedan över 15 år tillbaka. ”Jag behöver inte äta något annat än vegetariskt för att må bra”, säger Evelina.

Doften från surdegsbrödet i ugnen sprider sig i lägenheten i centrala Skellefteå. Vid spisen står Erik Lindkvist och tittar till den tunisiska grytan shakshuka och vid köksön hackar Evelina Örn sallad.

De har båda valt att vara vegetarianer – som innebär att de äter mejeriprodukter men inte kött och fisk – sedan över 15 år tillbaka.

– Jag resonerade med mig själv och kom fram till att om jag kan fortsätta att leva ett aktivt liv som vegetarian så är det bättre. Jag har alltid varit en djurvän, förklarar Erik.

Evelina är inne på samma spår.

– Jag behöver inte äta något annat än vegetariskt för att må bra och vi gör bara jorden en otjänst om vi äter det vi inte behöver, säger hon.

Både hon och Erik lever minst sagt ett aktivt liv och tränar mycket. Evelina jobbar bland annat som träningsinstruktör och är licensierad personlig tränare.

– För att vara helt säker på att jag verkligen får i mig det jag behöver skrev jag ner allt jag åt under en vecka och lät en dietist göra en kostanalys på det, och det var inga konstigheter.

Går det bra att få i sig det protein som behövs även utan kött och fisk?

– Ja, det är inga problem. Det finns elitidrottare som är vegetarianer och till och med de som är veganer, det handlar om att vilja och ha ett intresse, säger Erik.

– Keso, nötter, ägg, hummus av kikärtor, bönpasta, fröer… Det finns många olika alternativ för att få i sig tillräckligt med protein för att både leva och träna hårt, säger Evelina.

Är det dyrt att äta vegetariskt?

– Nej, inte dyrare än vad det är att äta bra mat i övrigt.

Evelina och ErikErik och Evelina ser bara fördelar med att äta vegetariskt. “Om vi skulle sluta att föda upp kreatur i den utsträckning som görs och istället odla marken skulle vi kunna ge mat åt fler och minska svälten i världen”, säger Evelina.

Evelina och Erik har även valt att ge sin ett och ett halvt år gamla dotter vegetarisk mat.

– I framtiden när hon är hos en kompis så kommer hon självklart att få välja själv vad hon vill äta, men till dess är det vegetariskt som gäller. Hon får tillskott av järn eftersom det är viktigt för hjärnans utveckling hos små barn och d-vitamin som alla små barn får – men i övrigt får hon i sig allt hon behöver via vegetarisk mat, säger Evelina.

Faktumet att kött har en stor påverkan på miljön är också en anledning att äta mindre av den varan.

– Förr i tiden åt människan djur för att överleva men nu behöver vi inte det längre. Därför känner jag att vi borde kunna vara lite moderna och gå vidare. Om vi skulle sluta att föda upp kreatur i den utsträckning som görs och istället odla marken skulle vi kunna ge mat åt fler och minska svälten i världen, säger Evelina.

Hur ser ni på vilt kött?

– Jag tycker att det är fint med de som har älgkött i frysen som de skjutit själva så länge som beståndet tillåter att det skjuts. Det är köttindustrin där kreatur föds upp bara för att ätas som är problemet, säger Erik.

Vad tycker ni om initiativet att ha en köttfri dag i veckan?

– Det är bättre än ingenting, men jag skulle vilja vända på det. Ät hellre kött en gång i veckan om du tycket att det är gott, och vegetariskt resterande dagar, säger Erik.

Trots alla fördelar som vegetarisk kost ser ut att ha är det relativt få som lever som vegetarianer.

– Jag förstår att det finns motstånd och att det kan låta svårt, men det är det inte. På internet finns det massor med bra recept och det är bara att googla, säger Evelina som bjuder på några av hennes och Eriks favoriter här nedan. 

 

Här bjuder Evelina och Erik på fyra vegetariska recept – sida 12-13:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons