Annons

Följ med in i Balderhallen

Annons

BILDEXTRA Från utsidan ser den – än så länge – ut som en stor svart låda. Men innanför väggarna växer bland annat Skellefteås nya innebandyarena fram. Häng med in!

Sedan de första spadtagen togs i mars 2015 på parkeringen väst om Balderskolan har jag nästan dagligen passerat det enorma bygget på väg till jobbet. Under sommaren kom väggarna på plats och en stor svart byggnad växte fram.

– Men lugn, det är inte så här den kommer att se ut när den är klar, säger projektledaren Christer Norberg från Skellefteå kommun och pekar på ritningarna som ligger utrullade på bordet framför oss.

Stora delar av de svarta partierna ska kläs i ljust lärkträ och på nord-, öst- och sydsidan ska stora metallplattor i olika färger sättas upp för att bilda ett konstnärligt mönster.

– Det kommer att förändra helhetsintrycket och byggnaden kommer att se helt annorlunda ut. Jag tror att det kommer bli jättebra, säger Christer.

LJUS OCH FRÄSCH
När vi går in via den södra kortsidan kommer vi direkt in i det som ska bli Skellefteås nya innebandy- och futsalarena. Med plats för 1001 personer, varav 968 sittande, i publiken är den anpassad för de krav som finns för innebandyns superliga.

– Så nu är det bara att sikta uppåt för innebandylagen, säger Christer och ler.

Väggar och tak är klädda i vitt och läktarna är limträfärgade. Det känns ljust och fräscht trots att det saknas fönster i lokalen.

– På 60- och 70-talet var det ofta fönster i idrottshallar men på många ställen har de byggts bort eller täckts för. När det är match tillför inte solljus något, så därför har vi inga fönster här, berättar Christer.

Med på rundvandringen är även platschefen Clas Wohlin som jobbar åt Fastec. Han berättar att arbetet hittills har gått enligt plan.

– Vi påbörjade markarbetet i mars och hade väggarna uppe med värme påslagen när det blev minusgrader i oktober. Det går inte att beställa en bättre tidsplan än så, säger han.

KOMMER ATT BLI VÄLANVÄND
Vi passerar genom det område där personal- och omklädningsrum håller på att färdigställas innan vi kommer in i den idrottshall som ligger längst norrut i byggnaden.

– Den här är också fullstor, men med en mindre läktare, säger Christer.

Hela anläggningen kommer att nyttjas av Balderskolan på dagtid och föreningar på kvällar och helger.

– Den kommer att bli använd från åtta på morgonen till tio på kvällen. I samband med cuper finns även möjligheten att använda skolans matsal och klassrum som sovplatser, och arenahallen går att använda som aula med 200 skrivplatser, säger Christer.

KLAR VID MIDSOMMAR
På övervåningen mellan de två hallarna finns en danssal, ett gym, teorisal och plats för ett fik med överblick över arenahallen. Den stora ljusa entrén till byggnaden ligger mot Balderskolan.

– Det kommer att bli ett lyft med en centralt belägen arena för både publik och de som utövar sporter, säger Christer.

Den 7 150 kvadratmeter stora byggnaden planeras vara klar för användning vid midsommar.

Balderhallen i siffror

76 000 000 kronor är bygget budgeterat att kosta.
7 150 kvadratmeter är ytan som bland annat inkluderar två idrottshallar, ett gym, en danshall, omklädningsrum, fik, entré.
44×25 meter stor är hallytan i båda hallarna – anpassad för framförallt innebandy och futsal.
1001 personer kommer att rymmas i publiken i arenahallen.
8 omklädningsrum plus personalrum för idrottslärare finns i byggnaden.
24/6. På midsommarafton ska bygget vara klart enligt planeringen.

 

Artikeln publicerades i Megafonentidningen 27/1 (sida 18):

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons