Annons

Så undviker du julstress

HÄLSA Julen är en härlig tid för eftertanke, återhämtning och mys med familjen – eller full av orimliga förväntningar och stress?

Annons

Många av oss har en bild av julen som en tid då vi umgås med nära och kära, gör varandra lyckliga med klappar och äter god mat. Men det kan också vara en tid då stresspåslaget blir extra stort.

Vi bokade en tid med psykologen Sandra Lindström för att reda ut hur vi bör handskas med stressen.

– Stress är en kraftfull fysiologisk reaktion. När du blir stressad får du påslag av adrenalin, hjärtat slår hårdare, blodtrycket ökar och du får mindre blod i pannloben, berättar Sandra som jobbat mer än fem år inom både företagshälsovård och vuxenpsykiatrin.

Hon tar upp ett möte med en björn som exempel på stress för att förklara hur kroppen reagerar.

– Då handlar det om att överleva. Rädslan – som är samma sak som stress – gör då att vi ska ta snabba beslut eftersom vi inte har tid att tänka långsiktigt. Stress uppstår då vi tappat kontrollen eller har brist på resurser. Det kan vara brist på tid, pengar, personliga egenskaper, information eller kunskap som utlöser stress.

Hon menar att stress inte är farligt i sig.

– Reaktionen är inte farlig. Det är en del i att vara människa och ibland kan det till och med vara utvecklande att utmana sig under stressiga situationer.

Men det kan bli farligt?

– Det är inte stressen som är farlig – det är avsaknaden av återhämtning. Det blir farligt när en person hela tiden får stresspåslag av nya situationer, till exempel av hög arbetsbörda som aldrig tar slut.

– Problemet med stress är även att den kan utlösas av tankar. Kroppen gör inte skillnad på tankar och situationer, därför blir du stressad även när du, för att ta ett exempel, tänker på björnen som anföll dig – även om du ligger nedbäddad i sängen helt trygg.

Vid julen känner sig många stressade vilket kan bero på flera saker.

– Många har en bild av att göra den perfekta julen med julklappar, mat, städning och allt vad det kan vara. Då är det de upplevda kraven som ger stresspåslag. För andra kan det vara ekonomin som inte räcker eller att vi känner oss ensamma.

Vad kan man göra för att undvika julstressen?

– Stanna upp och fundera på vad som är viktigt för dig – inte vad som är viktigt för andra. Ofta har vi en föreställning om vad andra förväntar sig av oss men bryr sig verkligen grannen om vi inte har någon julgran i år? Vi vet inte vad andra tänker och det är hur som helst svårt att påverka. Prioritera och välj ut några saker som du tycker är viktigt för en bra jul och försök vara nöjd med det.

Sandras tips för att undvika julstress

1. Ta en kort stund och försök stanna upp i nuet. Tänk igenom vad som är viktigt för just dig, just nu.

2. Planera och prioritera efter hur förutsättningarna ser ut i nuläget. Du kanske vare sig har tid, ekonomi eller lust att anordna en ”Fanny och Alexander-jul” och då behöver du inte heller sträva mot det.

3. Sänk kraven, vi lever i ett samhälle där vi hela tiden uppmuntras att konsumera utan eftertanke. Det finns ingen forskning som visar att vi blir gladare av att konsumera, däremot så behöver vi alla stunder för återhämtning och glädje.

4. Ta chansen att fylla på med sådant som gör dig lugn och glad, lyssna på musik, bygg en snögubbe, umgås med de du tycker om.

5. Om du ändå stressar, tänk på att julen är övergående. Snart är vi inne i januari och då börjar vardagslunken om igen, oavsett vad du gör, eller inte gör, under just din jul.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons