Annons

Stadsfesten bakom kulisserna

Annons

stadsfesten

NÖJE Stadsfestens Gunnar Karlsson om hur bland andra Kent, Ellie Goulding och Avril Lavigne hade tackat ja men backade ur, hur det kändes hopplöst i vintras och varför han är övertygad om att festivalen kommer att leva många år framöver.

Gunnar Karlsson har i över 20 år bokat artister och varit spindeln i nätet för Skellefteåfestivalen och Stadsfesten.

Varje år försöker de hitta ett brett startfält – men det är inte alltid så lätt.

– Det såg mörkt ut i vintras och anledningen till det är att artister blir mer och mer bekväma och att det finns festivaler som har hur mycket pengar som helst. Det finns de som betalar oerhörda pengar för att ha ensamrätt på spelningar med till exempel Mando Diao och The Hives, berättar Gunnar och fortsätter:
– Vi hade tidigt klart med Kent men sedan klev Stureplansgruppen in och ville göra två unika konserter med dem och det är så stora pengar att det inte går att konkurrera med.

Utomlands
I och med att många artister gör exklusiva eller få spelningar blir det svenska utbudet mindre.
– I slutet av mars tog vi beslutet att vända oss utomlands där vi inte tittat så mycket de senaste åren. Många av de utländska artisterna är ofta dyra trots att de inte är så kända.

Under våren kontaktade Stadsfesten över 40 utländska artister och de hade även preliminärt klart med stora namn som Motörhead, Alesso, Ellie Goulding, Avril Lavigne och Prodigy.

– Goulding och Lavigne hade tackat ja men det föll på flygdetaljer. Så har hela vintern varit. Ena stunden var vi glada för ett Ja – nästa morgon hade de backat ut av någon anledning…

Mindes spelning
Blickarna riktades då mot Suede – det Brittiska världsbandet som hade stora framgångar under 90-talet och nu är på väg att släppa ett nytt album.

– När jag träffade dem i London efter deras spelning i Skellefteå 1995 mindes de spelningen i Skellefteå, att det fanns gratiscyklar som man fick låna och att det var ljust dygnet runt. Vi såg att de var lediga den helgen och eftersom vi vet att de trivdes bra här -95 la vi in en stöt.

– Det var en lång budgivning men när det blev klart kändes det otroligt skönt.

Positivare
Tillsammans med Suede står bland annat Veronica Maggio, Nause, Takida, Agnes, Eldkvarn, Evergey och Kim Cesarion på scenen under årets festival.
– I det stora hela är vi nöjda och nu känns det bra.

Många andra festivaler pratar om ”festivaldöden” och att det går tungt?
– Det är ingenting vi märkt av. I Skellefteå känns det tvärt om som att satsningen mot 80 000 invånare gjort att människor är positivare till de arrangemang som finns och pratar gott om Stadsfesten. Så länge vi inte märker av någon avmattning kommer vi helt klart att fortsätta.

Stadsfesten arrangeras 25-29 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons