Annons

Att utföra benböj på rätt sätt

Annons

Hälsopanelen

HÄLSA Squat, benböj eller knäböj är namn på en och samma övning – men hur utför man den rätt? Patrik Nygren på 360 Träningscenter har svaret!

Har du också en fråga? Ställ den direkt via formuläret längre ner på sidan.


Squats, benböj och allt vad det heter?

Hej,
Det är mycket snack om squats, benböj och allt vad det heter. Men varför är den övningen så bra och hur ska jag utföra den rätt? Det känns lite ostabilt i ryggen, är det lugnt ändå?

Johanna
Kvinna, 23 år

Hej Johanna!

Squat, benböj eller knäböj är namn på en och samma övning där du tränar framförallt lårens framsida och säte samt lårens baksida och en hel del andra muskler i framförallt underkroppen. Övningen kan sägas vara mycket ”vardagsfunktionell” eftersom de allra flesta av oss varje dag utför flera benböj i större eller mindre grad när vi sätter oss ner eller reser oss från en sittande position.

Vid utförandet så ska du alltid sträva efter att hålla bålen så upprätt som möjligt med rätt kurvatur på ryggen. Gå så djupt du kan utan att ryggens kurvatur ändras under övningens gång. Att du håller ryggen rätt genom hela rörelsen är det enskilt viktigaste ur skadesynpunkt och kan avgöras av en duktig instruktör eller personlig tränare som får titta på när du kör övningen. Fötternas och knänas inbördes placering är också viktigt ur skade- och utförandesynpunkt och även här kan en instruktör/personlig tränare hjälpa dig.

Många har fått för sig att man inte ska gå djupare än 90 grader i knäled vilket är felaktigt förutsatt att du inte har några skador eller andra tillstånd som hindrar dig att gå djupare. Rörligheten i muskler och andra vävnader runt fotleder, knäleder och höftleder kan emellertid vara begränsande och kan medföra att utförandet inte blir tekniskt korrekt och säkert. Detta kan avhjälpas med specifik rörlighetsträning och eventuellt höjning av hälarna, ändring av belastningens placering etc. Vidare bör din mag- och ryggmuskulatur ha en styrka som minst motsvarar den belastning som du väljer att addera till din kroppsvikt och vanligen placeras på axlarna.

Mitt svar på din fråga är: Nej, det är inte lugnt. Varför din rygg känns instabil kan jag bara svara på genom att bland annat titta på ditt utförande och det är, som jag skrivit här ovan, väldigt viktigt att just ryggen inte belastas i onödan i denna övning.

Vänliga hälsningar,

Patrik Nygren
lic. personlig tränare och leg. naprapat
360 Träningscenter

 


Välkommen att skicka in din fråga:

[contact-form-7 id=”22838″ title=”Halsofrågan”]

 

De som kommer svara
på frågorna är följande personer:

Hälsopanelen

Petra Nygren, 360 Träningscenter, leg. barnmorska, Patrik Nygren, 360 Träningscenter, lic. personlig tränare och leg. naprapat, Lisa Alm, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast), Claes-Göran Sundell, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast) och specialist i idrottsmedicin, Mattias Hallberg, Rehabteamet, leg. naprapat och Joakim Holmqvist, Rehabteamet, leg. dietist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons