Annons

Sol, vår och D-vitamin

Annons

Sol

HÄLSA Hur länge bör jag inta extra D-vitamin på våren när solen börjat titta fram? Läs dietist Joakim Holmqvist svar här.

Har du också en fråga? Ställ den direkt via formuläret längre ner på sidan.


Sol och D-vitamin?

För att få i mig nog med D-vitamin har jag ätit kosttillskott i vinter, men hur länge bör jag äta det nu när solen har börjat titta fram igen?

Anna
Kvinna, 34 år

Hej Anna!

Det är en mycket relevant fråga nu när solen börjat skina mer och mer. Solen är som många vet vår största källa till D-vitamin. Dock krävs det att solen står högre än 45 grader för att tillräckligt med uv-strålar ska gå igenom atmosfären och bilda d-vitamin i vår hud.

På våra nordliga breddgrader gör den tyvärr inte det förrän mitten av maj och framtill början av Augusti. Det kan därför vara fördelaktigt att fortsätta ta tillskott av D-vitamin till mitten av maj om man bor här i Skellefteå.

Vänliga hälsningar,

Joakim Holmqvist
Leg. Dietist
Rehabteamet Skellefteå

 


Välkommen att skicka in din fråga:

[contact-form-7 id=”22838″ title=”Halsofrågan”]

 

De som kommer svara
på frågorna är följande personer:

Hälsopanelen

Petra Nygren, 360 Träningscenter, leg. barnmorska, Patrik Nygren, 360 Träningscenter, lic. personlig tränare och leg. naprapat, Lisa Alm, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast), Claes-Göran Sundell, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast) och specialist i idrottsmedicin, Mattias Hallberg, Rehabteamet, leg. naprapat och Joakim Holmqvist, Rehabteamet, leg. dietist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons