Annons

Handens nya accessoar

Annons

ulrika

SKÖNHET Stiletto, square eller mandelform. Foil nail, art deco eller ombre. Helt rätt oavsett. Det finns nämligen inte längre någon ordning för hur naglar ska se ut, menar Ulrika Ljung på Nagelateljen, som varje dag skänker glamour till Skellefteåbornas tassar.

När jag kliver in genom salongens dörr lyfter kvinnan i receptionen precis på telefonen som ringer.

– Ja hej, det här var Ulrika från Nagelateljen.

Hon har precis fått en avbokning för nästa vecka, förklarar hon för personen i telefonen. På följande meningar förstår jag att det inte dröjer länge innan personen på andra sidan linjen tagit tiden. Så lägger hon på, går runt disken och sträcker fram sin hand för att hälsa mig välkommen. Min blick registrerar genast hennes naglar. Långa naglar, målade i en kombination av svart, gult och guld. Hockeyslutspel i stan går ingen obemärkt förbi.

– Min kollega är från Norrbotten så jag var tvungen att fråga innan jag satte upp några AIK-saker i fönstret också, berättar Ulrika.

Jag vänder mig om mot skyltfönstret som vätter mot gatan. Där det verkar stå lika mellan AIK och skönhetsprodukterna.

– Ja, det blev visst lite mer än vad Ida var beredd på.

Ida arbetar som frisör i salongen tillsammans med Ulrika som är utbildad nagelterapeut. Förutom det givna att fixa sina naglar och klippa eller färga hår, kommer även kunder hit för att förlänga fransar, spray tan:a och vaxa. Än så länge är Nagelateljen dessutom den enda plats i Skellefteå man kan gå till för att få en manuell spraytan utförd. I maj blir de fler i lokalen avslöjar hon.

– Då får jag in en massör och en nytutbildad nagelterapeut.

Sin egen utbildning gjorde Ulrika i Stockholm för åtta år sedan. Innan det beskriver hon sig som en nagelbitande undersköterska som visserligen alltid varit en klotterfia, men inte hade någon kunskap om naglar.

– Jag hann knappt tänka efter före, och tre veckor efter att jag sagt att jag trodde att jag ville jobba med naglar, satt jag vid skolbänken.

Idag har hon kunder som gått hos henne sedan starten för åtta år sedan, så väl som nyare.

– Det blir väldigt personligt med de stamkunder som kommer in var femte vecka för att ordna sina naglar. De sitter här en och en halv till två timmar och pratar medan jag håller dem i handen. Det är inte så ofta man tar sig tid till det.

Under dessa åtta år har hon sett förändringar ske inom nagelbranschen. Givetvis har färg och form förändrats precis som det gör inom mode överlag, idag är exempelvis den mandelformade nageln hetare än den raka, men också synsättet på att låta någon fixa ens naglar.

– Nuförtiden behöver man inte en speciell anledning som att gifta sig för att få ordna sina naglar. Det har blivit som att gå till frissan. Det är mer accepterat att få unna sig och bry sig om sig själv.

För att hålla sig ajour med trender och tekniker fortbildar hon sig då och då på kurser som är runt om i landet. Senast var hon på en dekorationskurs där hon lärde sig måla i akvarell på nageln. Hon tar fram en tavla där ett åttiotal naglar sitter uppklistrade och pekar på en mörk nagel med blå blommor.

– Den här tekniken kallas one stroke, då lyfter man aldrig på penseln som man först försett med tre färger. Det har blivit väldigt inne med pop-art också, säger hon och pekar på en annan nagel med dödskallar.

Jag pekar på en burk där något glittrande ligger tryckt mot glaset och frågar henne vad det är. Det visar sig vara folie, som man använder för naglarna. På två röda skruvar hon upp en nagellacksliknande produkt och drar ett streck på sin nagel. Hon förklarar att det måste torka innan hon lägger folien jag pekat på ovanpå. Snart är nageln försedd med en av vårens hetaste trender; metall.

– Det är dekorativt och det är enkelt att jobba med utan upphöjningar på nageln. Det går att variera i det oändliga, förklarar Ulrika.

När jag efter intervjun tänker tillbaka minns jag tydligt vilka naglar det stod AIK på och var guldfoliet satt. Men om hon hade ringar på fingrarna, det minns jag inte. Vilket stödjer Ulrikas teori om att naglarna kvalat in som handens nya smycke. Det, eller att jag börjat bry mig om hockey.

IMG_0904
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons