Annons

Nu börjar berättarfesten

Annons

Berättarfestivalen 2014
Foto: Berättarfestivalen i Skellefteå

NÖJE I en hel vecka kommer Skellefteå att fyllas med härliga historier som ska berättas på olika håll i kommunen.

Idag inleds i Skellefteå en vecka fylld av berättarkraft och lyssnarglädje. Det blir ett riktigt knytkalas där kulturinstitutionerna i samarbete med lokala arrangörer serverar besökarna ett välkryddat och välfyllt utbud. Omdebatterad berättarteater, en två dagars konferens, internationella gästspel, dialektdueller, amatörernas berättarscen, unga berättare, sagor…. Mer än etthundra berättarupplevelser väntar.

Kulturen i norr kraftsamlar. Kulturhuvudstadsåret Umeå2014 samlar kulturaktörer från hela regionen. I projektet Norrländsk passion samverkar fem norrlandsteatrar för att skapa en storslagen teaterupplevelse. Och i Berättarfestivalen är också samverkan nyckelordet när en fullspäckad berättarvecka presenteras. Västerbottensteatern, Skellefteå museum, Kultur Skellefteå och Västerbottens museum är huvudarrangörer, men lika stor betydelse har de lokala arrangörerna. Kulturföreningar, studieförbund, Skellefteå berättarförening, Skellefteå Stadsmission och många fler bidrar till programmet.

Tillsammans har de skapat en berättarvecka med smak för alla och med många höjdpunkter. Några exempel:

Invigning med Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg som invigningstalare. Därefter en musik- och berättarkväll med bl a Fransesca Quartey, Frida Selander, Pär-Erik Wikström och Stig Östman.

Gustaf was here, berättarteater av och med Love Ersare, en föreställning hårt debatterad i media – var Gustaf Hallström nazist?

Skelleftebygden läser PO Enquists Musikanternas uttåg, med bl a läsecirkel på scen.

Unga berättare med program under veckan som kulminerar i fredagens North Tell – en helkväll av, med och för unga.

Berättarteater med samiska perspektiv. Jag är tusen år med Giron Sámi Teáhter och Välviljans pris med bl a Gunnar Eklund.

Internationella gäster som Abbi Patrix (Frankrike), Roi Gal Or (Israel/England), Georgiana Keable (England/Norge), Alagi M’Bye (Västafrika) och det italienska teaterkompaniet Fondazione Aida.

Konferens om att använda berättandets kraft för att lära och läka, stärka och utveckla, kommunicera och påverka. Spännande mix av föreläsare, från Per Schlingmann till Elfrida Bergman från projektet Queering Sápmi. Ett nytt inslag på Berättarfestivalen och en sällsynt chans att möta toppkrafter från Sverige och Europa.

Årets berättarkommun Robertsfors bjuder på en heldag med sina berättelser.

Final i tävlingen om stipendiet Berättarkraft.

Författarbesök av bl a Marianne Cedervall och Andrea Lundgren, aktuell med ny roman Glupahungern.

Berättarfestivalen 2014 genomförs 24-30 mars.
Hela programmet och mer information finns HÄR.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons