Annons

Behöver jag extra tillskott?

Annons

Hälsopanelen

HÄLSA Behöver man extra tillskott vid konditionsträning undrar frågeställaren? Dietist Joakim Holmqvist har svaret.

Har du också en fråga? Ställ den direkt via formuläret längre ner på sidan.


Extra tillskott?

Behöver man extra tillskott av något när man tränar konditionsträning som tex, löpning, cykling, eller räcker det med normal kosthållning?

Angus
Man, 40 år

Hej Angus!

Genom en sund och varierad kosthållning så får de flesta i sig allt de behöver via den vanliga maten. Det är egentligen bara vitamin-D som vi har svårt att få i oss tillräckligt av då det inte är något som är frekvent förekommande i vår föda, utan vi är delvis beroende av UV-strålning från solen. Personer som tränar hårt, länge och ofta har dock ett större energibehov och det kan då i vissa fall vara fördelaktigt att komplettera maten med tillskott utformade för idrottare, så kallade sportprodukter. Fördelarna som jag ser det är främst bekvämlighet, kostnad och att det blir enklare att styra intag av bland annat protein och kolhydrater.

Intaget av protein och kolhydrater är viktigt både för prestation och återhämtning vid fysisk aktivitet. När det gäller specifika tillskott för uthållighetsidrottare sett ur prestationssynpunkt så är koffein bevisat att fungera prestationshöjande. Koffein har i studier visat sig kunna öka både prestations- och koncentrationsförmågan.

Vänliga hälsningar,

Joakim Holmqvist
Leg. Dietist
Rehabteamet Skellefteå

 


Välkommen att skicka in din fråga:

[contact-form-7 id=”22838″ title=”Halsofrågan”]

 

De som kommer svara
på frågorna är följande personer:

Hälsopanelen

Petra Nygren, 360 Träningscenter, leg. barnmorska, Patrik Nygren, 360 Träningscenter, lic. personlig tränare och leg. naprapat, Lisa Alm, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast), Claes-Göran Sundell, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast) och specialist i idrottsmedicin, Mattias Hallberg, Rehabteamet, leg. naprapat och Joakim Holmqvist, Rehabteamet, leg. dietist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons