Annons

Biopremiär: The Grand Budapest Hotel

Annons

grand-budapest

FILM Knasigt och märkligt, men det är just det som ger charmen till denna underbara hotellsaga.

The Grand Budapest Hotel utspelar sig mellan världskrigen och skildrar historien om den legendariska conciergen Gustave H. Vi får lära oss om hans fäbless för rika gamla damer och hur detta leder till en familjefejd där Gustaves huvud står på spel.
När livet är i fara ska Gustaves lobbypojke komma att bli hans närmsta vän, och denna fader-son-relation värmer hjärtat varje gång de tar ett steg närmare varandra. Även den modiga konditorn Agatha är en lysande och naturlig byggsten i detta mästerverk.

Det är vackert, det är charmigt och rent visuellt ett konstverk för ögonen. Regissören Wes Anderson har gjort sig känd för sitt symmetriska och genomarbetade bildspråk, och TGBH är inget undantag. Varje bild är så väl komponerad att jag skulle kunna ta ut stillbilder ur varje scen i filmen och hänga upp på väggen hemma.

Som alltid när jag ser filmer som har det där lilla extra, känner jag återigen ett hopp för filmindustrin, och att det fortfarande går att hitta guldklimpar där ute.
För i dagens snabba samhälle måste vi ibland stanna upp och låta oss bli underhållna av en väl berättad historia snarare än pang-pang action med bilar som sprängs och kvinnor som poserar.

Kanske är detta det bästa som Wes Anderson gjort, så passa på att njuta av denna förstklassiga underhållning – det görs inte så mycket av denna kaliber längre.

 

Mitt betyg: 5/5
IMDb: 8,4

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons