Annons

BB, CC… what, what?

Annons

Generate (4)SKÖNHET Det skrivs mycket om dem, de sägs ersätta gårdagens foundation och många använder dem – men vad är egentligen skillnaden på dagens BB- och CC-cream?

Som oftast står förkortningen BB för beauty balm men andra vanliga kombinationer är beauty benefit, blemish base, blemish balm och beauty base. En produkt som utvecklades i Tyskland på sextiootalet för att sedan bli en hit i Asien tack vare den porslinsliknande effekt huden fick. Så småningom fick även väst upp ögonen för produkten och idag har de flesta make up-märken en version av denna populära kräm.

Det BB-creams har gemensamt är att de verkar vårdande. De innehåller en kombination av foundation, solskydd, dagkräm, serum och concealer i ett. Till täckningen är de som oftast mer täckande än en vanlig dagkräm med färg och tunnare än en foundation, men här kan det skilja sig från märke till märke.

Estée Lauder bjuder på en tunn BB-cream medan Jane Iredales BB-cream erbjuder tjockare täckning. Ingredienser i produkten kan dessutom skiljas efter de olika hudtyper de är inriktade på. Som exempel har Garnier förutom originalet skapat en för mogen, en för kombinerad och en för känslig hy.

CC-cream lanserade kort därefter och i make up:ens värld klingade slogans med orden ”Byebye BB, hello CC”.

CC-cream, förkortning av colour control eller colour correcting, är som sin föregångare en produkt för den i farten som önskar allt i ett. Solskydd, dagkräm, serum, foundation och concealer. Vad som skiljer CC från BB är att den som regel skall ha fokus på en jämnare hudton genom högre solskyddsfaktor, korrigerande färgtoner och mer täckning.

Vad gäller täckningen som alltså generellt är tjockare med denna, så finns det undantag som skapar regeln då exempelvis Clinique lanserat en CC-cream med högre solskyddsfaktor men lättare täckning än sin föregångare BB-cream.

Vem som rekommenderas vilken kräm är alltså inte självklart. Generellt kan dock sägas att för dig i farten som önskar att vårda huden och förse den med glöd så är BB-creamen ett bra alternativ och om du besväras av pigmenteringar eller önskar mer täckning är CC-creamen det bästa alternativet.

Skall man då helt skippa den nyinköpta dagkrämen och serumet under nu när det finns en produkt som gör allt? Som oftast säger experterna nej. Dels för att förse huden med så mycket fukt som möjligt och också för att inte gå miste om de aktiva ingredienserna du har i dina hudvårdsprodukter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons