Annons
Annons

Lite vardagsliv behövs också

Annons MOBILE TOP

Laxspett

MAT Nu är det glitter och glamour på tapeten när julen närmar sig. Jag vet inte om du är som jag, behöver lite vardag mellan alltihop också. Om inte annat för magens skull. Jag tänkte bjuda på ett par favoriter som går fort att göra och som är riktigt goda. Alla recept kan absolut användas till en festmåltid också!

Laxspett med nudlar för 4

250 gram nudlar (ett paket)
2 dm purjolök, gärna toppen, alltså ”det gröna”
½ röd paprika
20-30 sockerärtor
150-200 g mangold, spenat, vitkål eller liknande
600 g laxfilè
sesamfrön
salt
vitpeppar från kvarn
8 träspett
Soyasås:
½ dl soya
½ dl vatten
2½ msk strösocker
1 msk riven färsk ingefära

Koka nudlarna.
Skölj grönsakerna.
Strimla paprikan, dela sockerärtorna i två långa strimlor och skär purjon i lite större bitar.
Skär laxen i 8 stora fina bitar och trä upp på spetten.
Gör soyasåsen: Ta soya, vatten och strösocker och koka upp det i en kastrull.
Tillsätta maizena utblandat med lite vatten och gör ett uppkok.
Tillsätt ingefäran. Tillsätter du den tidigare blir såsen besk.
Nudlarna: Stek purjon en stund innan du häller i resterande grönsaker.
Stek en liten stund innan du häller på nudlarna och fräser på tills de är varma.
Stek laxen i lite olja men inte för länge! Max 3-4 minuter annars blir det överstekt och torr.
Salt, peppra och sätt sesamfrön under tiden du steker runt hela fiskbitarna.
Servera allt tillsammans och glöm inte hälla lite av såsen över både nudlar och lax.

~

Om du inte vill/inte har tid-lust-ids så kan du byta ut Bechamelsåsen mot Keldas ostsås eller liknande.
Jag tycker det är gott att göra en örtkryddad tomatsås och slå över Cannelonin också.
Om du inte gillar Parma så ta en annan skinka eller varför inte kycklingbitar?
Som sagt, gör efter smak och våga prova dig fram!

Canneloni

Canneloni med Parma & Ricotta för 3-4

1 burk Ricotta
8 skivor Parmaskinka (eller mer)
1 påse ruccola (70g)
2 pkt färska lasagneplattor
lite salt
svartpeppar från kvarn
Bechamel:
1½ dl mjölk
1½ dl grädde (el. matlagningsgrädde el uteslut och ta mjölk)
1/4 grönsaksbuljongtärning el. motsvarande grönsaksfond
salt
svartpeppar från kvarn
maizena+vatten

2-3 tomater
ca 100 g ost till gratinering

Bred lasagneplattorna med Ricottaost.
Lägg på Parmaskinka och dra på med svartpepparkvarnen och lite salt.
Strö över ruccolasallad och rulla ihop, inte för hårt.
Skär rullarna på hälften och ställ dem lodrätt i en ugnsform.
Hacka tomater och lägg runt om rullarna.
Gör en bechamelsås och smält ca 100 gram lagrad ost i.
Häll den över rullarna så det kommer lite ostsås ner i dem också.
Strö över riven ost och gratinera 20 minuter mitt i ugnen i 200 grader.

~

Fräsch kycklinggryta som både stora och små tycker mycket om hemma hos oss.
Oliverna kan du visserligen lämna åt sidan, men de ger en fin smak i grytan så låt dem som inte gillar dem pilla bort dem istället för att utesluta dem!

~ Kycklinggryta

Kycklinggryta med citron och oliver för 4

600g kycklinglårfileér
1 paket bacon (kan uteslutas)
5 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong eller fond
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl matlagningsgrädde
½ citron, saft och skal
1 kvist rosmarin, hackad
ganska mycket persilja, hackad ordentligt
oliver med kärna, gröna och/eller svarta
svartpeppar från kvarn
ev. salt (tänk på att både bacon, buljong och oliver är salt!)
maizena att reda av

Skär kycklingen i mindre bitar.
Bryn till fin färg i lite olja i en stekpanna.
Krydda med svartpeppar från kvarn och lite salt.
Häll på vattnet och buljongtärningen och koka ca 5 minuter.
Tillsätt citronskal och saft, rosmarin och grädde.
Låt koka nån minut.
Red ev. av med maizena till lämplig konsistens.
Lägg i oliver och persilja och servera!

~

Närmare helgen kommer ett recept på ett riktigt gott glöggtillbehör!
Ha en skön vecka.
Här hemma har vi börjat räkna ner. Dan före-dan före-dan före…

/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons