Annons

Har du ”tjuvstartat”?

Annons

Julskinkan

MAT De här oskrivna ”reglerna” om när man får dricka första glöggen, när det får börja julpyntas, när granen får tas in och kläs och när julskinkan ska griljeras. Det är lite tröttsamt kan jag tycka. Man gör som man vill!
Har du gjort din julskinka än?

För mig personligen sker alla dessa juliga traditioner lite tidigare varje år.
Nu jobbar jag visserligen i en delikatessdisk och annars hade jag nog inte ätit julskinka sedan första veckan i november om så inte var fallet —
men jag kan lova att jag är inte less alls. Det är ju otroligt gott med julskinka!
Däremot har jag inte griljerat vår egen. Det är idag det händer och inte tidigare.
Familjens julskinka från en glad gris i Kåge.
(jaaa, det är skillnad på gris och gris)
Griljera den ska jag göra nu på morgonen så vi får den till frukost och det kommer att bli fantastiskt gott!

Glögg dricker vi från september/oktober.
Julstjärnorna veckan innan första advent.
Granen får komma in några dagar innan jul.
När jag var liten så gjordes julskinkan aldrig före kvällen innan julafton.
Samma kväll som vi alla hjälptes åt att klä granen som pappa släpat in.
Aldrig nånsin en dag tidigare och det hade sin charm också.

Du kanske har funderat hur i all sin dar man får den där griljeringen som är så god att sitta fast?
Jag kom ju på det för några år sedan efter att det stört mig i princip jämt att den ramlar av.
Man använder potatismjöl.
Ja, du pudrar alltså på potatismjöl i ett tunt lager direkt på skinkan innan du sätter på griljeringen.
Det är som ett trolleri, griljeringen sitter fast hur hårt som helst när den blivit kall!
Om du inte griljerat din skinka än, kanske inte ens kokat den, så får du ett supergott recept av mig här.

Julskinkan

Griljerad julskinka

En fin bra julskinka från en gris som varit glad
1 äggula
3 msk senap (jag brukar ta hälften Graveleij, hälften Dijon)
En skvätt flytande honung, ca 1 msk
½ dl ströbröd
potatismjöl

Slå på ugnen på 175 grader.
Blanda allt utom hälften av ströbrödet och potatismjölet
Putsa skinkan så som du vill ha den.
Lägg den i en form.
Pudra över potatismjöl över skinkan där griljeringen ska vara (använd exempelvis en finmaskig sil eller tesil)
Det är såhär du får griljeringen att sitta fast!
Bred på griljeringen över hela ovansidan av skinkan.
Skjuts in i ugnen ca 20 minuter tills den har fin färg.
Ta ut och njut.
Dagen efter sitter griljeringen helt och hållet fast på skinkan.
Häpp!

~

Och jag vet att ni efterfrågar min gamla receptbank. Jag saknar den också!
Om man får tro det så är det på gång att komma upp på hemsidan.
Vi hoppas på förr än senare!

Ha nu en riktigt skön jul allihopa!

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons