Annons

Idag låter jag som en riktig häxa

Annons

Börjar morgonen med att frigöra luftvägarna, mjuka upp ömma halsen med honungste och proppa i mig värktabletter.

20130308-071312.jpg

Jag dricker en hel del te även när jag inte är sjuk. Varje kväll minst en kopp och när jag är ledig och äter frukost hemma så blir det då också.
Olika sorter passar till olika tillfällen. Om jag äter nåt till eller inte.
Oftast dricker jag grön Chai, favoriten alla dar i veckan!
För nån månad sen köpte jag en för mig ny sort, rött Syrliga Ginger. Supergott!
Både de teerna är såna goda utan mat till tycker jag.

20130308-072500.jpg
Syrliga Ginger

Till frukost dricker jag gärna ett svart eller grönt te, klassikern Munk är en given favorit här.
Även vår egen Skellefteåblandning som finns på Temagasinet här i stan är ett gott frukost-te och grön Earl Grey.
Här följer lite info om te, saker man borde veta och som kanske de flesta vet redan som är tedrickare.
Jag fortsätter på min andra kopp för dagen.
Och om honung kan du läsa HÄR.


~

”Friskt, kallt vatten är A och O för att få ett riktigt gott te. Det krävs ett syrerikt vatten för att teets smak ska lösas ut på bästa sätt. Det är viktigt att vattnet inte får koka, utan bara sjuda. Kokar vattnet minskar syre- och proteinhalterna i vattnet. Enligt gammal kinesiskt tradition skall man avbryta uppvärmningen när bubblorna är stora som guldfiskars ögon.Kalkhalten och hårdheten på vattnet påverkar tesmaken avsevärt. En kopp Earl Grey smakar inte likadant i Skåne som i Norrland. Det gäller alltså att pröva sig fram tills man hittar den tesort som passar det lokala vattnet bäst.”

”Skillnaden mellan lösviktste och tepåsar ligger i storleken på tebladen. Denna skillnad påverkar slutresultatet. Te från tepåsar kan inte jämföras med den himmelska kopp te som man får om man brygger löst te. Aromen och smaken är bortom all jämförelse.

Teblad innehåller kemikalier och essentiella oljor, som tar fram den njutbara smaken i teet när det prepareras. Tepåsar fylls vanligtvis med mycket små, nästan malda bitar av brutna teblad. När tebladen bryts, dunstar det mesta av dessa oljor, vilket medför ett trist och smaklöst te.

Lösviktste är vanligtvis hela blad eller åtminstone stora bitar av blad. Teblad behöver utrymme för  att ”andas”, dvs plats att expander, svälla och veckla ut sig. De kan de inte göra i en tepåse. Det är nödvändigt med god cirkulation på vattnet runt bladen för att åstadkomma detta. ”

info från Tefrossa.
~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons