Fredagar när man går mot en ledig helg är ändå bäst!
I helgen tycker jag att du gör ett gott bröd till dina kära där hemma, eller bara till dig själv.
Jag har i veckan köpt hem den ekologiska färska jästen, som ska vara nåt utöver det vanliga, och ska testa den.
Doften från den lovar mycket iallafall!
Jag har den i dubbla plastpåsar i kylen för att annars stinker det jäst.
Ett gott bröd, ca 24 st
————————————————————————————————————————–
Ett bröd som kräver minimal arbetsinsats och är sådär halvsegt med spröd skorpa.
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst (½paket)
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl dinkelmjöl
12 dl vetemjöl special
+2 dl mjöl till utbakning
1.Smula jästen i en bunke.
2.Värm vatten och mjölk till 37 grader.
3.Blanda hälften av vätskan med jästen, honung och salt tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan.
4.Blanda i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg FÖR HAND. Använd inte maskin.
5.Strö lite mjöl över degen och låt jäsa 1-1½ timme till dubbel storlek.
6.Värm ugnen till 240 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
7.Lägg lite mjöl på bordet. Tippa ut degen ut bunken och KNÅDA INTE.
Platta bara ut den lite med lätta händer.
8.Ta en degskrapa eller kniv och skär brödet i 24 stycken ungefär lika stora delar.
9.Grädda direkt du har en plåt klar, i mitten av ugnen 10-12 minuter. Kasta gärna in några isbitar eller lite vatten på ugnens botten så du får lite ånga.
10.Låt dem svalna utan bakduk, på ett galler.
~
Ha en skön fredag!
♥