Helgen som var hade jag tagit hem massa kilo hängmörad högrev till delin. Var absolut tvungen att köpa några kilo då köttet var så sjukt fint och mört. Efter 45 minuters koktid så är det här underbara köttet helt och hållet mört och faller sönder i munnen när man tuggar.
eftersom det känns lite fult att frysa färskt kött så fick jag laga upp all högrev igår.
Jag gjorde en chili, en annan variant än den jag brukar göra. Recept får du imorrn.
Sen gjorde jag även köttsoppa.
Alla i vår familj älskar köttsoppa!
Helst med älgkött i, men hängmörad högrev från Hälsingland känns som näst bäst ändå.
~
Köttsoppa med klimp, ca 6 personer
500 gram älgkött (kan bytas mot nöt)
3-4 morötter
3 små palsternacka
1 liten rotselleri
(4-5 potatisar om man vill)
15-20 cm purjolök
2 liter vatten + silad buljong från köttkoket
2 buljongtärningar, en kött en grönsaks
2 lagerblad
8-10 kryddpepparkorn
lite vitpeppar
några enbär
hackad persilja
ev. lite salt
klimp:
5 dl vetemjöl
2 äggulor
ca 2 dl mjölk
salt
Skär köttet i bitar (eller behåll i hel bit och skär sedan) och koka långsamt i vatten så det täcker med några krossade enbär och salt tills det är genommört, ca 2 timmar. Skumma av.
Detta kan du göra en eller flera dagar innan du gör soppan om du vill.
Skala och skär rotsakerna i fina tärningar.
Skär purjon i breda strimlor.
Lägg i en panna med lite rapsolja och fräs en stund.
Lägg i vatten, sila buljongen från köttkoket och häll i och även alla kryddor utom salt och persilja.
Koka en liten stund tills grönsakerna är lite mer än al dente, alltså med tuggmotstånd.
(tänk på att det ska koka 5 minuter till)
Under tiden det kokar gör du smeten till klimpen.
Lägg i köttet.
Skumma av om det behövs.
Gör klimp med hjälp av en sked.
Doppa skeden i den varma soppa en stund, ta sedan en ”klutt” smet och lägg ner i soppan.
Gör så tills smeten är slut.
Klimpen är klar när den flyter upp till ytan, efter ca 5 minuter.
Njut med bröd och ost och ett glas kall mjölk!
~
Idag kommer nummer 9 av Megafonentidningen ut.
I vanlig ordning så har jag mina recept där och den här gången är det bröd som gäller!
Tre olika bröd, ett hårt, ett lite mer som påminner om en sconesvariant, ”Morotsbullar”, och ett lite segt frukostbröd som kort och gott heter ”Ett gott bröd”.
Jag föreslår att du testar göra alla tre.
Och var inte rädd för att göra eget knäcke, det är inte svårt alls!
Har du oturen att du inte får tidningen utdelad så kan du läsa den här.
Recepten på bröden kommer jag att lägga ut på bloggen också, i vanlig ordning.
Men nu måste jag iväg till jobbet!
♥