Fredag.
Tiden springer iväg.
Inte mig emot, jag som längtat efter sommaren sedan…i somras då den aldrig kom.
Löningshelg betyder full fart på jobbet.
Jag har tagit hem en hel kalv som är hängmörad 10 dagar, ett så kallat gårdspaket.
Då vet jag att alla delar jag får kommer från ett och samma djur och så får jag ett A4 med info om vilken gård det kommer från och så vidare. Känns lyxigt!
Tidigare i veckan gjorde jag en chili, en variant jag aldrig gjort tidigare.
Jag gjorde Marcus Aujalays chili.
Mer som ett experiment och den blev helt ok även om jag gillar när chili är sådär hett att man känner inte i munnen att det är så värt starkt. Utan det kommer krypande under skinnet liksom.
Denna var väldigt tam. Receptet finns HÄR.
Ikväll ska jag göra Creme Brulée.
Det är så vansinnigt gott tycker jag och jag glömmer bort den efterrätten mellan varven.
Vill man så kan man göra denna klar ett par dgar i förväg och förvara i kyl tills man ska servera dem. Bara att sätta på sockret och bränna av så är efterrätten klar. Smidigt!
~
Creme Bruleé, 4-6 st beroende på vilka formar du använder
5 äggulor
1 dl socker
3½ dl grädde
1½ dl mjölk
1 vaniljstång
råsocker
Sätt ugnen på 140 grader.
Skrapa ur vaniljstången och lägg den i kastrull med mjölken och grädden.
Koka upp och dra av värmen.
Låt stå en stund och svalna och så att vaniljstången får dra lite extra i gräddblandningen.
Vispa ihop äggulorna med strösockret, hyfsat fluffigt.
Ta upp vaniljstången ur kastrullen när det svalnat litegrann och sila vätskan (det går bra att det fortfarande är varmt, men inte för varmt för vi vill inte ha koagulerat ägg nu).
Vispa ihop vätskan med äggsmeten.
Häll på formar.
Ställ i långpanna och in i ugnen.
Häll i vatten i långpannan (inget får komma i bruleérna) och grädda 50-60 minuter (till 80 grader om du använder termometer)
Ta ut försiktigt och låt svalna. Hit kan du förbereda några dagar innan om du vill.
Innan servering; strö över råsocker på varje form och bränn av med brännaren eller i ugn med grillvärme.
~
Ha en skön fredag!
♥